Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, magazijn E in Groenekan

Militair Object

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, magazijn E

Omschrijving Het MAGAZIJN E ligt ten westen van gebouw A en is aan drie zijden aangeaard. De bakstenen voorgevel (zuid) is asymmetrisch van opzet met twee naar voren stekende aflopende vleugelmuren, waarvan de rechter haaks op de voorgevel en de linker in een hoek van 45 graden. De gevel bevat een rondboogvormige deur, die wordt omgeven door een rondboogvormige strekkenlaag. Ter weerszijden zijn kleine, rechthoekige ventilatieopeningen met stalen luikjes aangebracht. De vleugelmuren zijn voorzien van vlechtingen en hebben hardstenen elementen. Waardering Magazijn E, van algemeen belang vanwege de cultuur- en militairhistorische waarde als voorbeeld van een opslaggebouw, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige objecten op het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517554
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, magazijn E in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, fortwachterswoning

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige..

Fort Voordorp, aardwerk

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitge..

Fort Voordorp, kazerne A

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf travee├źn, waarvan de noordelijke vijf mete..

Fort Voordorp, caponniere

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rec..

Kaart & Routeplanner