Fort Voordorp, kazerne A in Groenekan

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)

Beschrijving van Fort Voordorp, kazerne A

Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf travee├źn, waarvan de noordelijke vijf meter inspringt en voorzien is van een aflopende vleugelmuur. De gevel wordt geleed door pilasters met gemetselde bakstenen kapitelen, die op de hoeken verdubbeld zijn. Ertussen zijn segmentbogen gezet. Elke travee bevat een deur en twee vensters. De middelste travee bevat dubbele deuren, terwijl in de top een gevelsteen met het jaartal `1869' voorkomt. Het gebouw heeft een aarden dekking aan de bovenzijde en is aan de korte zijden aangeaard. Aan de noordzijde is het aardwerk verdwenen en omstreeks 1950 vervangen door een aanbouw die van ondergeschikt belang is. De indeling bestaat uit een aantal rechthoekige vertrekken met gemetselde tongewelven, die oorspronkelijk (van west naar oost beschouwd) dienst deden als onder andere keuken, telegrafistenruimte, officierslogies en ziekenboeg. De ontsluitingen aan de noordzijde worden als van ondergeschikt belang aangemerkt. Rechts is in 1878-1879 de kazerne gewijzigd ten behoeve van de aanbouw van een vulplaats en dubbele remise. In de schouderhoek aan de zuidoostzijde is een officierstoilet gezet. Een toegangspoterne leidt naar een gietijzeren trap in het de twee bouwlagen tellende aanbouw. Op de begane grond bevindt zich een magazijn en een vulplaats. De tweede bouwlaag bevat twee gewelfde vertrekken met dubbele deuren, uitkomend op het zuidoostelijke, afgeronde bastion. Waardering Bonvrije kazerne A, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrije kazerne alsmede van ensemblewaarde vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)