Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, kazerne A in Groenekan

Militair Object

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, kazerne A

Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf travee├źn, waarvan de noordelijke vijf meter inspringt en voorzien is van een aflopende vleugelmuur. De gevel wordt geleed door pilasters met gemetselde bakstenen kapitelen, die op de hoeken verdubbeld zijn. Ertussen zijn segmentbogen gezet. Elke travee bevat een deur en twee vensters. De middelste travee bevat dubbele deuren, terwijl in de top een gevelsteen met het jaartal `1869' voorkomt. Het gebouw heeft een aarden dekking aan de bovenzijde en is aan de korte zijden aangeaard. Aan de noordzijde is het aardwerk verdwenen en omstreeks 1950 vervangen door een aanbouw die van ondergeschikt belang is. De indeling bestaat uit een aantal rechthoekige vertrekken met gemetselde tongewelven, die oorspronkelijk (van west naar oost beschouwd) dienst deden als onder andere keuken, telegrafistenruimte, officierslogies en ziekenboeg. De ontsluitingen aan de noordzijde worden als van ondergeschikt belang aangemerkt. Rechts is in 1878-1879 de kazerne gewijzigd ten behoeve van de aanbouw van een vulplaats en dubbele remise. In de schouderhoek aan de zuidoostzijde is een officierstoilet gezet. Een toegangspoterne leidt naar een gietijzeren trap in het de twee bouwlagen tellende aanbouw. Op de begane grond bevindt zich een magazijn en een vulplaats. De tweede bouwlaag bevat twee gewelfde vertrekken met dubbele deuren, uitkomend op het zuidoostelijke, afgeronde bastion. Waardering Bonvrije kazerne A, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrije kazerne alsmede van ensemblewaarde vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517550
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, kazerne A in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, fortwachterswoning

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige..

Fort Voordorp, aardwerk

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitge..

Fort Voordorp, caponniere

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rec..

Fort Voordorp, dubbele remise

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De op het noordelijke bastion gelegen DUBBELE REMISE is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) heeft iets naar achter ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)