Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, aardwerk in Groenekan

Militair Object

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, aardwerk

Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitgebreid, om plaats te bieden aan meer vuurmonden. Het aardwerk is gelegen ten noorden van het fort De Bilt en ten oosten van fort Blauwkapel. Het huidige fort wordt gekenmerkt door een asymmetrisch aardwerk met een gebogen frontlijn aan de noordoostzijde, waar in het midden een bastion met caponnière is gezet. De fortgracht heeft ter plaatse van de noordoostelijke aardwerken een grotere breedte. Het fort telt nog drie bastions, aan de noord-, west en zuidzijde. Dit laatstgenoemde bastion heeft afgeronde hoeken. De toegang tot het fort bevindt zich aan de laag aangeaarde zuidwestzijde. De Voordorpsedijk is naar het noorden toe omgelegd. Waardering Aardwerk, van algemeen belang vanwege de cultuur- en militairhistorische waarde als voorbeeld van een onregelmatig gebastionneerd fort alsmede van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Voordorpsedijk in de landelijke omgeving. Tevens van waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517549
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Voordorp

Het Fort Voordorp (voluit: Fort op de Voordorpse Dijk) is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat ligt tussen Utrecht en De Bilt. Het fort werd aangelegd in de periode 1867-1871. Na restauratie van de gebouwen en omgeving is een deel van de gebouwen sinds een aantal jaren in gebruik als evenementenlocatie. Het Waterliniepad loopt langs dit fort.

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, aardwerk in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, fortwachterswoning

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige..

Fort Voordorp, kazerne A

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf traveeën, waarvan de noordelijke vijf mete..

Fort Voordorp, caponniere

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rec..

Fort Voordorp, dubbele remise

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De op het noordelijke bastion gelegen DUBBELE REMISE is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) heeft iets naar achter ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Voordorp, aardwerk in Groenekan