Fort Ruigenhoek, aardwerk in Groenekan

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)

Beschrijving van Fort Ruigenhoek, aardwerk

Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofdvorm met op elke hoek een vooruitgeschoven bastion. Langs de randen van het fort is een aarden wal aangelegd, waarin bergplaatsen en betonnen onderdelen zijn aangebracht. Aan de oostzijde is een loopgravenstelsel herkenbaar. Het fort wordt omgeven door een gracht met een binnenkade aan de noord- en westzijde van de polderwetering. De entree tot het fort bevindt zich aan de zuidzijde. Aan de zuidoostzijde loopt een weg langs het fort, die de verbinding vormt tussen de Ruigenhoeksedijk en de Kanonsdijk. Waardering Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de militair- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gebastionneerd fort, alsmede als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen en als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)