Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ruigenhoek, aardwerk in Groenekan

Militair Object

Ruigenhoeksedijk 125
3737MR Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1871


Beschrijving van Fort Ruigenhoek, aardwerk

Omschrijving Het AARDWERK (ca 1869-1871 met latere uitbreidingen ca. 1880) van het fort op de Ruigenhoeksedijk heeft een rechthoekige hoofdvorm met op elke hoek een vooruitgeschoven bastion. Langs de randen van het fort is een aarden wal aangelegd, waarin bergplaatsen en betonnen onderdelen zijn aangebracht. Aan de oostzijde is een loopgravenstelsel herkenbaar. Het fort wordt omgeven door een gracht met een binnenkade aan de noord- en westzijde van de polderwetering. De entree tot het fort bevindt zich aan de zuidzijde. Aan de zuidoostzijde loopt een weg langs het fort, die de verbinding vormt tussen de Ruigenhoeksedijk en de Kanonsdijk. Waardering Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de militair- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gebastionneerd fort, alsmede als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen en als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517535
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Ruigenhoek
Wachtgebouw met brug over de gracht
Wachtgebouw met brug over de gracht
Locatie Groenekan
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Staatsbosbeheer
Huidige functie recreatie
Gebouwd in wachthuis: 1870
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  532308
Loopgraaf en groepsschuilplaats bij Fort Ruigenhoek
Loopgraaf en groepsschuilplaats bij Fort Ruigenhoek
Tekening van fort en de gebouwen
De stormtrap naar het dak

Fort Ruigenhoek is een Nederlands fort bij Utrecht. Het is in de jaren 1869-1870 gebouwd ten westen van het dorp Groenekan als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Beschrijving

Het fort is gebouwd in een vooruitgeschoven ring, die noodzakelijk werd door de verbetering van artillerie, en nam deels de taken over van Fort Blauwkapel. Het fort is een vierhoek met bastions, bomvrije kazernes, remises en groepsschuilplaatsen. Een bijzonder element is de bomvrije kazerne met stormtrap die toegang gaf tot het dak van het gebouw met borstwering. Het fort had als taak het acces via de Ruigenhoeksedijk af te sluiten en de kade tussen twee inundatiekommen te verdedigen.

In de Eerste en de Tweede Wereldoorlog fungeerde het fort als infanteriebasis en werden er veel aanpassingen uitgevoerd, zoals de aanleg van loopgraven en betonnen mitrailleurkazematten met bijbehorende observatiekoepels.

Tegenwoordig

Het Waterliniepad loopt langs dit fort.

In 1997 werd Staatsbosbeheer eigenaar van het fort. Er zijn plannen van Staatsbosbeheer om dit fort als onderdeel van het Noorderpark een toeristische bestemming te geven.

Zwembad "de Kikker" is gevestigd naast het fort. Zwemmers zwemmen in de fortgracht.

Het fort is op diverse zater- en zondagen in het jaar geopend voor bezoekers.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Fort Ruigenhoek, aardwerk in Groenekan

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw A

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het BOMVRIJE WACHTGEBOUW A ligt aan de zuidzijde tegenover de toegangsbrug (die van ondergeschikt belang is) van het fort en i..

Fort Ruigenhoek, wachtgebouw B

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJ WACHTGEBOUW B ligt noordelijk achter gebouw A en is opgetrokken in 1870 en heeft een rechthoekige plattegrond. Het ..

Fort Ruigenhoek, dubbele remise C

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De DUBBELE REMISE C met kruitkamers is gelegen ten noordwesten van gebouw B en telt twee bouwlagen. Op de begane grond bevindt..

Fort Ruigenhoek, remise D

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De REMISE D met drie lokalen is noordoostelijk op het bastion gelegen en is aan drie zijden aangeaard. De voorgevel (zuid) he..

Fort Ruigenhoek, magazijn E

Ruigenhoeksedijk 125
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het MAGAZIJN E ligt in het noordoostelijke deel van het bastion en is aan drie zijden aangeaard. De bakstenen voorgevel aan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Ruigenhoek, aardwerk in Groenekan