Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand eenvoudig woonhuis met bedrijfsaanbouw in Haps

Woonhuis

Kijkuitspad 6
5443AG Haps (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Vrijstaand eenvoudig woonhuis met bedrijfsaanbouw

Inleiding Ten noorden van het voormalige stationsemplacement te Haps staat aan het einde van een doodlopende straat een vrijstaand eenvoudig WOONHUIS MET BEDRIJFSAANBOUW, daterend uit omstreeks 1920. Omschrijving Het eenlaags object heeft een L-vormige plattegrond (de gevel van het bedrijfsgedeelte ligt iets terug van de straat) en wordt gedekt door zadeldaken, afgewolfd aan de achterzijde van het woonhuis en belegd met muldenpannen. De zuidelijke zijde, met de nokrichting van het dak haaks op de straat, is als woonhuis gebouwd. Het noordelijke deel van het gebouw, met de nokrichting parallel aan de straat, wordt voor het grootste deel ingenomen door de bedrijfsruimte. Bijzonder is dat alle gevels zijn opgetrokken in rood gevoegde cementsteen, voorzien van bakstenen segmentboogstrekken en banden. In de (westelijke) voorgevel van het woonhuis is naast een paneelvoordeur met bovenlicht met glas-in-lood een openslaand venster met vierruits bovenlicht geplaatst, onder af te sluiten met paneelluiken. De dorpels zijn vervaardigd uit granito-beton. Op de verdieping in de tuitgevel is een eenvoudig openslaand venster. In de zuidelijke gevel zijn twee vensters met bovenlicht en luiken geplaatst, identiek aan die in de voorgevel. In de achtergevel bevinden zich onder meer eenvoudige openslaande vensters. De haaks op het woonhuis gesitueerde bedrijfsaanbouw heeft aan de zijde van het huis een T-schuifvenster met vierruits bovenlicht en paneelluiken. Dominant in de gevel is de hoge, opgeklampte inrijpoort. In de noordelijke gevel bevinden zich naast elkaar drie ijzeren, getoogde twaalfruits vensters. Een klein opgeklampt laadluik geeft toegang tot de zolderverdieping. In het interieur zijn onder meer van belang de kleine schouw en de paneeldeuren in het woonhuis. Op het erf staat een sierkers en een linde met een omvang van ca. 1,5 meter. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het Peelgebied, als voorbeeld van de vroege industrialisatie als gevolg van de aanleg van de spoorlijn, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis met bedrijfsruimte. Het object is van architectuurhistorisch belang door de sobere stijl, de detaillering is tevens van belang als zeldzaam voorbeeld van de toepassing van cementsteen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517533
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand eenvoudig woonhuis met bedrijfsaanbouw in Haps

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 'De Gravenhof'

-
Haps (Gemeente Cuijk)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 'De Gravenhof'. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Sint-Nicolaaskerk

Kerkstraat 17
Haps (Gemeente Cuijk)
Inleiding De aan de westelijke zijde van de Kerkstraat, in de kom van Haps gebouwde R.K. KERKGEBOUW van de H.Nicolaas dateert uit 1899 en w..

Terrein waarin sporen van begraving (urnenveld)

-
Haps (Gemeente Cuijk)
Terrein waarin sporen van begraving (urnenveld). Datering: IJzertijd.

Mariamolen

Cuijkseweg 19
Haps (Gemeente Cuijk)
Molen "Maria". Zeskante korenmolen uit 1812, tot bergmolen verhoogd in 1858.

Ruïnes van kazemattenvan het type brug- of rivierkazemat

Brug kazematten
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tweetal, op de westelijke oever van de Maas gesitueerde, RUINES van KAZEMATTEN van het type brug- of rivierkazemat, gebouwd in 19..

Kaart & Routeplanner