Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Cuijk

Woonhuis

Stationsstraat 29
5431CB Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: Henri Smits


Beschrijving van Villa

Inleiding WOONHUIS met kenmerken van de Chaletstijl en een strakke vorm van Art Nouveau, gebouwd in 1913 voor beeldhouwer P.M. Smits onder architectuur van Henri Smits (Haarlem). Omschrijving Vrijstaand groot tweelaags woonhuis onder zadeldak met overstek. Gevels van baksteen gemetseld in kruisverband met ornamentiek. Beide topgevels met vakwerk in hout, baksteen en pleisterwerk. Aan weerskanten van de voordeur in het kleine portiek twee leeuwenkoppen in natuursteen. Vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de zijgevels blindvensters, waarin op de begane grond twee kloostervensters zitten. Op de zolder- verdieping de oorspronkelijke vensters met roedenverdeling. De vensters van de benedenverdieping zijn aan de straatkant voorzien van onderluiken. Aan de achterkant van het huis een serre met tuindeuren waarboven een balkon uit de bouwtijd. Gaaf interieur met uitzondering van de woonkamer. Hier zijn de schuifdeuren en schoorsteenmantels uitgebroken. In gang marmeren kerkplavuizen. Jugendstil tegelwerk in toilet en serre. Naast het moderne woonhuis achter Stationsstraat 31 ligt de voormalige werkplaats van de beeldhouwer, deze behoort niet tot het monument. Waardering Het woonhuis van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van een stationswijk en de bouw van woningen voor de elite, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Smits. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid mede vanwege de rijzige verschijningsvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517529
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Cuijk

Villa Zonnestraal

Stationsstraat 8
Cuijk
Inleiding: VILLA "Zonnestraal" gebouwd voor de leerlooiersfamilie P.P.L.J. Reqouin door architect Oscar Leeuw in het eerste kwart van de 2..

Aloysius-gesticht

Grotestraat 66
Cuijk
Inleiding FRATERHUIS "Aloysius" met PATRONAAT gebouwd in Neo-Renaissancestijl in de jaren 1887 en 1900, door architect W. van Aalst (Tilbur..

Halfopen shuur

Smidstraat 6
Cuijk
Inleiding In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit X..

Heilig Hartbeeld

hoek Grote-/Maasstraat
Cuijk
Inleiding BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraa..

Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Grotestraat 3
Cuijk
Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3) Inleiding Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw va..

Kaart & Routeplanner