Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Zonnestraal in Cuijk

Woonhuis

Stationsstraat 8
5431CC Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920
Architect: Oscar Leeuw


Beschrijving van Villa Zonnestraal

Inleiding: VILLA "Zonnestraal" gebouwd voor de leerlooiersfamilie P.P.L.J. Reqouin door architect Oscar Leeuw in het eerste kwart van de 20ste eeuw. De architectuur van de villa is een mengeling van Neo-Barokke en Um 1800-elementen. Het huis ligt midden op het perceel. Het naastgelegen huis Stationsstraat 10, dat niet tot de bescherming behoort, is het oorspronkelijke koetshuis. De voormalige leerlooierij bevindt zich aan de Grotestraat 3. Omschrijving: Het tweelaagse huis heeft een samengestelde plattegrond. Het ligt onder twee haaks op elkaar staande, afgewolfde schilddaken met overstek. Het oostelijk dakschild is aan de voet gebogen. Aan de zuidkant bevat het huis een uitgebouwde erker met erboven een balkon en aan de noordkant een serre met berging onder plat dak. Het huis is gebouwd in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband, met op de hoeken gedeeltelijk versneden pilasters. Ook is er siermetselwerk toegepast rond verscheidene vensters van de verdieping. De meeste vensters hebben drie- of vierruits bovenlichten. Deze zijn, net als de vensters van hal, trappenhuis en badkamer, voorzien van gekleurd glas-in-lood met Art-Deco-motieven. De ramen van de serre bevatten roedekruisen. Siersmeedwerk is toegepast in de balustrade van het balkon en voordeurrooster.In de noordgevel bevindt zich boven een venster de naam van het huis in een natuurstenen cartouche. Het huis heeft een gaaf interieur uit de bouwtijd. De lambrizering, vloer van de entree en de schoorsteenmantel in de woonkamers zijn van wit geaderd marmer. De centraal gelegen hal met trappenhuis heeft een houten lambrizering. De plafonds, glas-in-lood binnendeuren, architraven en andere betimmeringen bevatten eveneenws Art-Deco-motieven. In de tuin staat een beukenboom uit de bouwtijd, met ca. 175 cm omtrek. Waardering: Het woonhuis met serre is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de schilderachtige compositie en de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeldvan de fase in het oeuvre van de architect Leeuw, waarin dezemotieven uit de neostijlen combineert met meer traditionele Um 1800-motieven. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijk voorbeeld van het werk van Leeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517527
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Zonnestraal in Cuijk

Villa

Stationsstraat 29
Cuijk
Inleiding WOONHUIS met kenmerken van de Chaletstijl en een strakke vorm van Art Nouveau, gebouwd in 1913 voor beeldhouwer P.M. Smits onder ..

Halfopen shuur

Smidstraat 6
Cuijk
Inleiding In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit X..

Aloysius-gesticht

Grotestraat 66
Cuijk
Inleiding FRATERHUIS "Aloysius" met PATRONAAT gebouwd in Neo-Renaissancestijl in de jaren 1887 en 1900, door architect W. van Aalst (Tilbur..

Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Grotestraat 3
Cuijk
Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3) Inleiding Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw va..

Heilig Hartbeeld

hoek Grote-/Maasstraat
Cuijk
Inleiding BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraa..

Kaart & Routeplanner