Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot in Katwijk NB

Kerkelijk Gebouw

Mariagaarde 4
5433KA Katwijk NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1888
Architect: Hendriks


Beschrijving van Lourdesgrot

Inleiding: LOURDESGROT uit 1888 naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss. De grot staat in het processiepark van de reeds eerder beschermde, door K. Weber gebouwde St. Martinuskerk in het dorp Katwijk. omschrijving: De grot is opgetrokken uit beton en cement over een kern van baksteen. Hierin bevinden zich een beeld van de H. Maria en van Bernadette Soubirous. Beide beelden zijn kopie├źn van de beelden die staan in de bedevaartsplaats Lourdes. In de grot is een stuk rots opgenomen afkomstig van de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette. Voor de grot bevindt zich een smeedijzeren hek uit de bouwtijd. Waardering: De Lourdesgrot is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotie tot Maria, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de Lourdesgrot. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het bureau Hendriks en is tevens van belang voor de ontwikkeling van de betontechniek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517525
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot in Katwijk NB

St.Martinus: driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk

Mariagaarde 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
St.Martinus, 1884, Ch.Weber. Driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk.

Brugkazemat Katwijk Zuid ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over de Maas

Everdineweerd 27
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
In 1936 gebouwde brugkazemat Katwijk Zuid, gelegen nabij Everdineweerd 27 te Katwijk, ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over ..

Raadhuis

Lange Linden 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding RAADHUIS uit 1876 van de in 1942 opgeheven gemeente Katwijk en Klein Linden. Omschrijving Symmetrisch tweelaags blokvormig bou..

School met bovenmeesterhuis

Lange Linden 5
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Voormalige SCHOOL met BOVENMEESTERSHUIS uit 1905, nu woonhuis. Omschrijving Eenlaags bakstenen bouwwerk onder zadeldak met hoe..

Antonius Abt / St. Antoniuskerk (eertijds toegewijd aan de H. Adelbertus)

Raadhuisplein 8
Mook (Gemeente Mook en Middelaar)
St. Antoniuskerk (eertijds toegewijd aan de H. Adelbertus); driezijdig gesloten mergelstenen koor, ca. 1400, geflankeerd door twee bakstenen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lourdesgrot in Katwijk NB

Foto's (5)