Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Cuijk

Overig

hoek Grote-/Maasstraat
5430AA Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraat en de Maasstraat in Cuijk. Omschrijving Het beeld dat Christus Koning voorstelt is van gegoten brons. Het staat op een achthoekige sokkel van gefrijnd hardsteen, omheind door een achtkantig siersmeedijzeren hekwerk. Het beeld is volgens opschrift door de parochianen op 4 juni 1927 aangeboden aan de pastoor A.J.H. Sengers bij zijn 40-jarig priesterfeest. Tevens bevinden zich op de sokkel de volgende teksten: "H.Hart van Jezus laat toekomen Uw rijk" en" H.Hart van Jezus zegen onze parochie". Direct achter het beeld staat een lindeboom met een omtrek van ca. 200 cm. Waardering Het H.Hartmonument met hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Beule. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Cuijk, H.Hartbeeld in het centrum van Cuijk.jpg
Kunstenaar Aloïs De Beule
Jaar 1927
Materiaal Brons
Locatie Grotestraat/Maasstraat, Cuijk
Monumentnummer 517522
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Cuijk.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld was een geschenk in 1927 van de parochianen ter herinnering aan het 40-jarig priesterjubileum van pastoor A.J.H. Sengers. Het beeld werd door de Belgische beeldhouwer Aloïs De Beule gemaakt.

Beschrijving

Een bronzen Christusfiguur staat met gespreide armen op een achthoekige sokkel van gefrijnd hardsteen. Het geheel is omheind met een achtkantig siersmeedijzeren hekwerk. Op de sokkel zijn de volgende teksten aangebracht: "H.Hart van Jezus laat toekomen Uw rijk" en" H.Hart van Jezus zegen onze parochie".

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer vanwege het" belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Beule. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Cuijk

Aloysius-gesticht

Grotestraat 66
Cuijk
Inleiding FRATERHUIS "Aloysius" met PATRONAAT gebouwd in Neo-Renaissancestijl in de jaren 1887 en 1900, door architect W. van Aalst (Tilbur..

Sint Martinus

Kerkstraat 8
Cuijk
St.Martinus, 1913, C.Franssen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met twee torens, die met de toren der laat-gotische parochiekerk, die n..

Kerkhofkapel Martinus

Kerkstraat 8
Cuijk
Inleiding KERKHOFKAPEL uit 1898 in neogotische stijl en SCHANSMUUR. De kerkhofkapel ligt in het verlengde van de centrale as van het kerkho..

R.K.Pastorie

Kerkstraat 10
Cuijk
R.K.Pastorie. Herenhuis met gepleisterde lijstgevel en Empire boogramen uit het het begin van de 19e eeuw; koetshuis met in- en uitgezwenkte..

Kerktoren van de Martinus

Castellum 1
Cuijk
Kerktoren bij de in 1913 gebouwde neo-gotische St.Martinuskerk. 15e eeuws bakstenen gebouw van drie geledingen, versierd met vlakke spitsboo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Cuijk

Foto's (1)