Meer dan 63.000 rijksmonumenten


School met bovenmeesterhuis in Katwijk NB

Gebouw

Lange Linden 5
5433NB Katwijk NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van School met bovenmeesterhuis

Inleiding Voormalige SCHOOL met BOVENMEESTERSHUIS uit 1905, nu woonhuis. Omschrijving Eenlaags bakstenen bouwwerk onder zadeldak met hoekpilasters, gekorniste kroonlijst en cementen plint. Het bevat in het linkse gedeelte een vijf traveeƫn breed symmetrisch woonhuis en in het rechtse gedeelte een drie vakken breed leslokaal. De getoogde muuropeningen zijn voorzien van T-vensters, in het schoolgedeelte twee aan twee gekoppeld. In beide kopgevels bevindt zich op zolder een ijzeren rondboogvenster met geometrische roedenverdeling. Rond ca. 1985 is in het achterste gedeelte van het leslokaal een autostalling gecreeƫrd. In de voorgevel een jaartalsteen met opschrift: G. Vos Burgemeester van Linden. Waardering De school met bovenmeestershuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur en is als voorbeeld van een kleine dorpsschool betrkkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van School met bovenmeesterhuis in Katwijk NB

Raadhuis

Lange Linden 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding RAADHUIS uit 1876 van de in 1942 opgeheven gemeente Katwijk en Klein Linden. Omschrijving Symmetrisch tweelaags blokvormig bou..

St.Martinus: driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk

Mariagaarde 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
St.Martinus, 1884, Ch.Weber. Driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk.

Lourdesgrot

Mariagaarde 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding: LOURDESGROT uit 1888 naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss. De grot staat in het processiepark van de reeds eerder besche..

Brugkazemat Katwijk Zuid ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over de Maas

Everdineweerd 27
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
In 1936 gebouwde brugkazemat Katwijk Zuid, gelegen nabij Everdineweerd 27 te Katwijk, ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over ..

Twaalf kazematten

't Bijltje 3
Cuijk
Twaalf in de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde kazematten ter verdediging van het riviervak in de Maas, waarvan negen kazematte..

Kaart & Routeplanner

Route naar School met bovenmeesterhuis in Katwijk NB

Foto's (2)