Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Katwijk NB

Gebouw

Lange Linden 4
5433NC Katwijk NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Raadhuis

Inleiding RAADHUIS uit 1876 van de in 1942 opgeheven gemeente Katwijk en Klein Linden. Omschrijving Symmetrisch tweelaags blokvormig bouwwerk onder schilddak. De monumentale voorgevel telt drie travee├źn. De middenrisaliet bevat de hoofdingang met erboven op de verdieping een balkon waarboven een trapachtige attiekbekroning, waarin in natuursteen het gemeentewapen is gehakt. Op de begane grond oorspronkelijk een politiepost met dienstwoning en op de verdieping de secretarie met de raadszaal. In de architectuur van het huis is duidelijk onderscheid gemaakt tussen deze functies. De onderbouw heeft een lage en de bovenbouw een hoge verdiepingshoogte. Ter markering van deze twee bevindt zich in de gevel een hardstenen cordonlijst. Al de muuropeningen zijn getoogd. Op de verdieping zijn ze voorzien van zesruits schuifvensters, in de voorgevel met geprofileerde hardstenen omlijstingen en onder de dorpels twee voluutvormige kraagstenen, op de begane grond voorzien van vierruits schuifvensters zonder omlijstingen. De voorgevel heeft een kroonlijst met een boogfries in stucwerk, ter plaatse van de risaliet voorzien van vijf voluutvormige consoles. De voorgevel wordt begrensd door geblokte hoekpilasters. Het metselwerk bestaat uit handvorm baksteen gemetseld in kruisverband. Het balkonhek is van smeed- en gietijzerwerk. De indeling van het raadhuis is nauwelijks gewijzigd. Opvallend is de houten trap ter breedte van de hal. In de kelder met het tongewelf bevond zich vermoedelijk het cachot. Waardering Het raadhuis met politiepost en dienstwoning is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het bestuur in de late negentiende eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het raadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is als voorbeeld van een dorpsraadhuis betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raadhuis in Katwijk NB

School met bovenmeesterhuis

Lange Linden 5
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Voormalige SCHOOL met BOVENMEESTERSHUIS uit 1905, nu woonhuis. Omschrijving Eenlaags bakstenen bouwwerk onder zadeldak met hoe..

St.Martinus: driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk

Mariagaarde 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
St.Martinus, 1884, Ch.Weber. Driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk.

Lourdesgrot

Mariagaarde 4
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding: LOURDESGROT uit 1888 naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss. De grot staat in het processiepark van de reeds eerder besche..

Twaalf kazematten

't Bijltje 3
Cuijk
Twaalf in de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde kazematten ter verdediging van het riviervak in de Maas, waarvan negen kazematte..

Brugkazemat Katwijk Zuid ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over de Maas

Everdineweerd 27
Katwijk NB (Gemeente Cuijk)
In 1936 gebouwde brugkazemat Katwijk Zuid, gelegen nabij Everdineweerd 27 te Katwijk, ter verdediging van de spoorbrug en het pontveer over ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)