Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods) in Cuijk

Nijverheid Industrie

Kerkstraat 7
5431DS Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods)

Inleiding SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op de markt bracht. Nu woonhuis - Café Tapperij Kansas met atelier. Omschrijving De voormalige fabriek is een langwerpig bouwwerk onder mansardedak met overstek en houten windveren met een versprongen dakvoet. De noordgevel bevat twee en de zuidgevel drie bouwlagen. De buitenmuren zijn opgetrokken uit witte machinale kalkzandsteen met horizontale banden bij de boven- en onderkanten van de vensters en rune-achtige symbolen in dezelfde steensoort maar dan in roze. Boven de muuropeningen bevinden zich betonnen lateien en getoogde ontlastingsbogen met in kleur contrasterende aanzet- en sluitstenen ten opzichte van de rest van het metselwerk. De vensters bevatten een vier- en zesruitsverdeling. In de zuidgevel een originele reclameschildering van de voormalige sigarenfabriek Kansas. De indeling van de fabriek is met uitzondering van de tweede en derde verdieping nauwelijks gewijzigd. De opslagloods staat achter tegen de westgevel van de fabriek. Deze is een laag hoog en bevat een zadeldak. Waardering De voormalige sigarenfabriek is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de sigarenindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwmaterialen, waaronder kalkzandsteen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517519
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods) in Cuijk

Looierij Requoin: fabrieksschoorsteen

Kerkstraat 14
Cuijk
Onderdeel III, fabrieksschoorsteen, Tuigleerstraatje, ongenummerd Inleiding Fabrieksschoorsteen uit omstreeks het eerste kwart van de 20s..

R.K.Pastorie

Kerkstraat 10
Cuijk
R.K.Pastorie. Herenhuis met gepleisterde lijstgevel en Empire boogramen uit het het begin van de 19e eeuw; koetshuis met in- en uitgezwenkte..

Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Grotestraat 3
Cuijk
Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3) Inleiding Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw va..

Looierij Requoin: fabrikantenwoonhuis

Grotestraat 1
Cuijk
Onderdeel I, fabrikantenwoonhuis (Grotestraat 1) Inleiding Woonhuis van de in 1843 uit Frankrijk komende leerlooiersfamilie M.B. Regouin..

Kerktoren van de Martinus

Castellum 1
Cuijk
Kerktoren bij de in 1913 gebouwde neo-gotische St.Martinuskerk. 15e eeuws bakstenen gebouw van drie geledingen, versierd met vlakke spitsboo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods) in Cuijk

Foto's (1)