Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhofkapel Martinus in Cuijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 8
5431DS Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Kerkhofkapel Martinus

Inleiding KERKHOFKAPEL uit 1898 in neogotische stijl en SCHANSMUUR. De kerkhofkapel ligt in het verlengde van de centrale as van het kerkhof. De kapel is een schenking van Maria Tummers en Petrus de Hamer. Het ontwerp is van architect P.J.H. Cuypers. Aan de noord- en westkant van het kerkhof waarop deze kapel staat ligt een bakstenen schansmuur voorzien van ezelsrug. Aan de oostkant wordt het kerkhof begrensd door de rond 1970-1980 aangelegde Maasboulevard. Omschrijving De kapel is een rechthoekig gebouwtje in schoon metselwerk met speklagen van natuursteen en hardstenen plint onder een leien wolfdak. In het metselwerk zijn profielstenen toegepast, zowel bij de ingangspartij als onder de goot en bij het basement. Links en rechts van de spitsboogingang twee engelen gehakt in Franse kalksteen. Inwendig netgewelf met polychroomwerk en geornamenteerde tegellambrizering. Het interieur bevat een retabel met calvariegroep met de beelden van Petrus en Elisabeth patroons der schenkers. In de kapel gekleurd tegelwerk in diverse patronen. Een smeedijzeren hekje sluit de binnenruimte af. Het dak wordt bekroond door een smeedijzeren kruis met doornenkroon. De houten bakgoten hebben gestoken boeiboorden. Aan drie zijden van de kapel een hardstenen stoep met tegelwerk-vulling en tien hardstenen stoeppalen, die van boven naar beneden in doorsnede verlopen van rond tot acht- en vierkant. De schansmuur behoort tot het monument. Waardering Kapel en schansmuur zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kerkhofkapel. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect P.J.H. Cuypers. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang. Het is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de latere periode van het werk van de bouwmeester Cuypers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517518
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhofkapel Martinus in Cuijk

Sint Martinus

Kerkstraat 8
Cuijk
St.Martinus, 1913, C.Franssen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met twee torens, die met de toren der laat-gotische parochiekerk, die n..

R.K.Pastorie

Kerkstraat 10
Cuijk
R.K.Pastorie. Herenhuis met gepleisterde lijstgevel en Empire boogramen uit het het begin van de 19e eeuw; koetshuis met in- en uitgezwenkte..

Kerktoren van de Martinus

Castellum 1
Cuijk
Kerktoren bij de in 1913 gebouwde neo-gotische St.Martinuskerk. 15e eeuws bakstenen gebouw van drie geledingen, versierd met vlakke spitsboo..

Heilig Hartbeeld

hoek Grote-/Maasstraat
Cuijk
Inleiding BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraa..

Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods)

Kerkstraat 7
Cuijk
Inleiding SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhofkapel Martinus in Cuijk

Foto's (1)