Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aloysius-gesticht in Cuijk

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 66
5431DL Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887 en 1900
Architect: W. van Aalst


Beschrijving van Aloysius-gesticht

Inleiding FRATERHUIS "Aloysius" met PATRONAAT gebouwd in Neo-Renaissancestijl in de jaren 1887 en 1900, door architect W. van Aalst (Tilburg), voor de congregatie van de fraters van O.L.Vr. Moeder van Barmhartigheid te Tilburg. Thans is het gebouw een onderdeel van het voorgebouw van de schouwburg. De schouwburg zelf behoort niet tot de bescherming. Omschrijving Tweelaags bakstenen bouwwerk op L-vormige plattegrond onder schilddak. Het bevat een tien-travee├źn brede symmetrische voorgevel met middenrisaliet bekroond door een trapgevel met smeedijzeren windwijzer. In het muurwerk een driepasmotief waaronder een Aloysiusbeeld in nis. De monumentale voordeur heeft neogotische detaillering in lijsten, raamprofielen en dakkapellen, Daarnaast heeft het een rijke toepassing van hardsteen, onder andere bij aanzet- en sluitstenen, horizontale banden en plint. De voorgevel bevat kruisvensters onder segment-, ellips- en of rondbogen. De boogvullingen en de fries zijn voorzien van siermetselwerk. In de Fraterstraat is het gebouw drie travee├źn breed en voorzien van hoekpilasters en een blindvenster. In de achtergevel bevindt zich achter de middenrisaliet van de voorgevel een tweelaags uitbouw onder zadeldak. Deze is voorzien van blokpleisterwerk. Aan twee zijden is het fratershuis ingesloten door de schouwburg, die na 1957 in verschillende fasen tot stand is gekomen. De indeling van het gesticht is nauwelijks gewijzigd. Wel is het aangepast voor een meervoudig gebruik. Het linker gedeelte bevat nog de oude trapopgang met open bordes tussen de verdiepingen in de gang. Waardering Het Aloysiusgesticht is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Aalst. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517516
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aloysius-gesticht in Cuijk

Heilig Hartbeeld

hoek Grote-/Maasstraat
Cuijk
Inleiding BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraa..

Sint Martinus

Kerkstraat 8
Cuijk
St.Martinus, 1913, C.Franssen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met twee torens, die met de toren der laat-gotische parochiekerk, die n..

Kerkhofkapel Martinus

Kerkstraat 8
Cuijk
Inleiding KERKHOFKAPEL uit 1898 in neogotische stijl en SCHANSMUUR. De kerkhofkapel ligt in het verlengde van de centrale as van het kerkho..

R.K.Pastorie

Kerkstraat 10
Cuijk
R.K.Pastorie. Herenhuis met gepleisterde lijstgevel en Empire boogramen uit het het begin van de 19e eeuw; koetshuis met in- en uitgezwenkte..

Kerktoren van de Martinus

Castellum 1
Cuijk
Kerktoren bij de in 1913 gebouwde neo-gotische St.Martinuskerk. 15e eeuws bakstenen gebouw van drie geledingen, versierd met vlakke spitsboo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aloysius-gesticht in Cuijk

Foto's (1)