Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis in Cuijk

Nijverheid Industrie

Grotestraat 3
5431DG Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1838


Beschrijving van Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3) Inleiding Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw van het voormalige looierijcomplex van M.B. Regouin. Het looierijgebouw of fabriekshuis staat met de kop naar de Grotestraat; het heeft een 17de-eeuwse kern en een gepleisterde gevel uit het midden van de 19de eeuw. In dit fabriekshuis werd door verschillende werknemers tezamen een vorm van eerste machinale arbeid verricht. De oude indeling en aankleding in het huis duiden hier enigszins op. Het fabriekshuis heeft een rechthoekige plattegrond met een lengte van circa 20.3 x 11.5 meter. Naast het fabriekshuis staat op het adres Grotestraat 1 het voormalige woonhuis van leerlooier M.B. Regouin (onderdeel I). Omschrijving Grote tweelaagse looierij onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen, met aan de straat een dakoverstek met houten windveren. Het langwerpige gebouw is vijf traveeën diep. De buitenmuren zijn van handgevormde stenen en gemetseld in kruisverband. Gedeeltelijk zijn de muren wit geschilderd. De noordgevel bevat vijf pilasters van een halve steen dikte. Als muurbeëindiging is in de oostgevel vlechtwerk toegepast. De gepleisterde gevel bestaat uit vier horizontale geledingen. De muuropeningen bevatten vier- en zesruitsschuif- vensters, die omzoomd zijn door geprofileerde stuclijsten bekroond door een kuif. De muuropeningen van de begane grond zijn bekroond door wenkbrauwbogen met boven de voordeur een fraai stucornament met engelenkop. In de zuidgevel bevinden zich getordeerde smeedijzeren ankers. Op zolder een eiken kap, bestaande uit vier spanten waarvan de kapbalk op houten muurstijlen ligt en door korbeelhouten is verbonden. In de derde travee van de oostgevel bevindt zich in het dak een kapel met hijsdeuren. Hierachter bevond zich tot omstreeks 1995 een groot houten hijswiel (nu elders opgesteld). Waardering Het looierijgebouw of fabriekshuis van M.B. Regouin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de industriële ontwikkeling van het Maasgebied en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de leerlooierij. Het fabriekshuis heeft architectuurhistorisch belang wegens de sobere bouwstijl en detaillering en is tevens van bouwhistorisch belang door de gecompliceerde bouwgeschiedenis, die een materialisatie is van groei en ontwikkeling van het bedrijf. He fabriekshuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel; het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517506
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis in Cuijk

Looierij Requoin: fabrikantenwoonhuis

Grotestraat 1
Cuijk
Onderdeel I, fabrikantenwoonhuis (Grotestraat 1) Inleiding Woonhuis van de in 1843 uit Frankrijk komende leerlooiersfamilie M.B. Regouin..

Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods)

Kerkstraat 7
Cuijk
Inleiding SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op..

Woonhuis annex voormalige timmerwerkplaats

Vorstendom 1
Cuijk
Inleiding WOONHUIS annex voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning. Het pand dateert uit XVIIB en is in XVIII, XIX en 1917 verbouwd. Het is op..

Looierij Requoin: fabrieksschoorsteen

Kerkstraat 14
Cuijk
Onderdeel III, fabrieksschoorsteen, Tuigleerstraatje, ongenummerd Inleiding Fabrieksschoorsteen uit omstreeks het eerste kwart van de 20s..

Halfopen shuur

Smidstraat 6
Cuijk
Inleiding In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit X..

Kaart & Routeplanner