Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak in Beers NB

Kerkelijk Gebouw

Kerkeveld 2
5437BH Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933
Architect: C. Franssen


Beschrijving van Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak

Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een CALVARIEGROEP met HEILIG GRAF onder afdak, waarvoor het graf van pastoor Bertens uit 1933. Het ontwerp van het geheel is van C. Franssen en dateert uit 1917-'18; de beelden zijn van de hand van H. van der Geld. Omschrijving Onder een houten lessenaarsdak, met houten korbelen bevestigd aan de zuidelijke transeptfaçade, staat een calvarieberg met drie kalkstenen beelden (Christus, Maria en Johannes) op een gecementeerde rotspartij. Aan de voorzijde van de rots staat een deels in baksteen en deels in hardsteen uitgevoerd Heilig Graf, waarin een liggend christusbeeld. Het graf is afgedekt met een mensa. Vóór dit altaar ligt een hardstenen zerk met de tekst: "Hier rust / de Z.E.W. heer A.C. Bertens / geb. te Udenhout 2 nov. 1801 / bijna 28 jaar pastoor te Beers / en aldaar overleden 10 maart 1933 / R.I.P.". Waardering Het grafmonument met calvarieberg is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak in Beers NB

Sint-Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (ree..

Toren van de Sint Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. Vlakopgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie, met nissen versierde geledingen uit de 15e eeu..

Vijf grafkruisen

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Complex Kerkeveld 2 Beers (6) Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van M. Ba..

Grafmonument met Pietàbeeld

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIET+ ..

Grafkruis van J.A. Barten

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers bevindt zich op het kerkhof het GRAFKRUIS van J.A. Barten, daterend uit oms..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak in Beers NB

Foto's (2)