Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Beers NB

Boerderij

Broekkant 11
5437ND Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Schuur

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de terp ligt de uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende, deels in hout en deels in cement opgetrokken SCHUUR. Omschrijving Het driebeukige, eenlaagse gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een door oud Hollandse pannen gedekt schilddak. Het muurwerk bestaat uit houten gepotdekselde wanden, maar is aan de noordzijde -en in mindere mate aan de zuidzijde- deels versteend. Aan de noordzijde is ook een inrijpoort dichtgezet. De westgevel is in handvorm baksteen opgetrokken en voorzien van varkenspoortjes. In de zuidelijke gevel, die aan het erf grenst, bevinden zich twee deuren, enkele stalvensters en een opgeklampte inrijpoort. Van hieruit is ook de taszolder bereikbaar. Waardering De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is markant gelegen op een verhoging in het landschap en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517498
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Beers NB

Kortgevelboerderij

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding De KORTGEVELBOERDERIJ ligt op de zuidelijke zijde van de kunstmatige verhoging. Deze boerderij bestaat uit een woonhuis met aangr..

Bakhuis

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de terp bevindt zich een eenvoudig BAKHUIS, dat in de huidige vorm dateert uit omstreeks 1925 maar mo..

T-boerderij "Broekherberg"

Broekkant 7
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding In het voormalige broek te Beers ligt de T-BOERDERIJ 'Broekherberg', met langgerekt bedrijfsgedeelte en langsdeel, blijkens een g..

Klein Garisveld

Tongelaar 24
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij "Kleine Garisveld, uit 1820 (jaartalankers) daterende boerderij van het middenlangsdeeltype, waarvan het voorhuis aan de rechterzi..

Tongelaer

Tongelaar 12
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Kasteel Tongelaer. Overblijfsel van het kasteel zijn een omgracht terrein, en een poorttoren waarvan de poort aan een kant dichtgezet. Onder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Beers NB

Foto's (6)