Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kortgevelboerderij in Beers NB

Boerderij

Broekkant 11
5437ND Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Kortgevelboerderij

Inleiding De KORTGEVELBOERDERIJ ligt op de zuidelijke zijde van de kunstmatige verhoging. Deze boerderij bestaat uit een woonhuis met aangrenzend bedrijfsgedeelte met langsdeel en taszolder. Het geheel dateert uit omstreeks 1850. Omschrijving Het driebeukige, in handvorm bakstenen opgetrokken gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een met riet gedekt wolfdak. Het muurwerk van de zijgevels van het woonhuis is iets hoger opgemetseld dan dat van het bedrijfsgedeelte. Dit heeft tot gevolg dat de kap daar ook hoger is aangezet. Pas ter hoogte van de nok is dit verschil verdwenen. Het woonhuis heeft een van vlechtingen voorziene (westelijke) voorgevel met vijf vensterassen. Rechts van het midden bevindt zich een omlijste paneelvoordeur met bovenlicht. Alle vensters zijn zesruits schuifvensters, voorzien van opgeklampte luiken. Op de etage zijn openslaande vensters met bovenlichten toegepast. In de noordelijke zijgevel is een zesruits schuifvenster en een halfvenster. In de zuidwestelijke hoek bevindt zich, blijkens het keldervenster in de voorgevel, de kelder met opkamer. Het bedrijfsgedeelte heeft een opgeklampte getoogde inrijpoort in de (oostelijke) achtergevel. Rechts van deze poort is een opgeklampte deur, erboven een dito tasluik. In de noordelijke zijgevel zijn -twee aan twee- in totaal acht betonnen stalvensters uit omstreeks 1950. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek, de bouwgeschiedenis en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is markant gelegen op een verhoging in het landschap en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517497
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kortgevelboerderij in Beers NB

Schuur

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de terp ligt de uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende, deels in hout en deels in cem..

Bakhuis

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de terp bevindt zich een eenvoudig BAKHUIS, dat in de huidige vorm dateert uit omstreeks 1925 maar mo..

T-boerderij "Broekherberg"

Broekkant 7
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding In het voormalige broek te Beers ligt de T-BOERDERIJ 'Broekherberg', met langgerekt bedrijfsgedeelte en langsdeel, blijkens een g..

Klein Garisveld

Tongelaar 24
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij "Kleine Garisveld, uit 1820 (jaartalankers) daterende boerderij van het middenlangsdeeltype, waarvan het voorhuis aan de rechterzi..

Tongelaer

Tongelaar 12
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Kasteel Tongelaer. Overblijfsel van het kasteel zijn een omgracht terrein, en een poorttoren waarvan de poort aan een kant dichtgezet. Onder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kortgevelboerderij in Beers NB

Foto's (6)