Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Neo-Gotische stijl in Uitgeest

Graf Begraafplaats

Langebuurt 39
1911AS Uitgeest
Noord Holland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Baarhuisje in Neo-Gotische stijl

Inleiding BAARHUISJE uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neo-Gotische stijl, behorende tot het rooms-katholieke complex O.L.V. Geboorte en gelegen aan de oostelijke rand van het kerkhof achter de kerk en pastorie. Omschrijving Baarhuisje in de vorm van een kleine kapel, bestaande uit één bouwlaag op rechthoekig grondplan onder zadeldak met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen gemetseld in kruisverband met snijvoeg. De voor- en achterzijde zijn uitgevoerd als puntgevels en worden afgedekt met natuursteen, de vier gevelhoeken zijn uitgemetseld. De voorgevel heeft een spitsboogvormige opening vanaf het maaiveld die wordt afgesloten met een dubbel ijzeren spijlenhek. De boog wordt omgeven door een spitsboogvormig spaarveld gevuld met gele baksteen en bekroond door een rond gietijzeren venster in de top van de gevel, met een roedenverdeling in neogotische trant. Op de geveltop bevindt zich een Latijns kruis. De voorgevel heeft drie ijzeren rozetankers. De achtergevel wordt vanaf het maaiveld geleed door een spitsboogvormig spaarveld in rode baksteen. Boven in het spaarveld bevindt zich een rond gietijzeren venster met rechthoekige roedenverdeling. In beide zijgevels bevinden zich twee kleine hooggeplaatste vensters. Waardering Het baarhuisje is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een baarhuisje uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het baarhuisje heeft situationele waarde en ensemblewaarde vanwege de plaats op het kerkhof en als historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex O.L.V. Geboorte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517494
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Neo-Gotische stijl in Uitgeest

Pastorie gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden

Langebuurt 37
Uitgeest
Inleiding PASTORIE gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden. De pastorie is gebouwd in 18..

Rooms-katholieke pseudobasilikale kruiskerk O.L.V. Geboorte in Neo-Gotische stijl

Langebuurt 35
Uitgeest
Inleiding Rooms-katholieke pseudobasilikale KRUISKERK O.L.V. Geboorte, gebouwd in 1884 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect E.J..

Typisch Zaans huis op L-vormige plattegrond. Houten voorschot boven elk der twee eindgevels

Meldijk 17
Uitgeest
Typisch Zaans huis, wellicht 18e eeuw op L-vormige plattegrond. Houten voorschot boven elk der twee eindgevels.

Dwars geplaatst huis op rechthoekige plattegrond. De sporenkap, waarvan de nokgording niet constructief verbonden is met het belendend perceel, is afg ..

Schevelstraat 1
Uitgeest
Dwars geplaatst huis op rechthoekige plattegrond. De sporenkap, waarvan de nokgording niet constructief verbonden is met het belendend perce..

Huis onder zadeldak, met rechthoekige plattegrond. Drie verdiepingen, trapgevel aan de voorzijde. Inwendig oorspronkelijke constructie met balken, kor ..

Schevelstraat 1
Uitgeest
Huis onder zadeldak, met rechthoekige plattegrond. Drie verdiepingen, trapgevel aan de voorzijde. Dateert uit de 17e eeuw. Inwendig oorspron..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)