Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden in Uitgeest

Kerkelijk Gebouw

Langebuurt 37
1911AS Uitgeest
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: E.J. Margry


Beschrijving van Pastorie gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden

Inleiding PASTORIE gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden. De pastorie is gebouwd in 1884 naar ontwerp van E.J. Margry met kenmerken van de neorenaissance. De pastorie ligt terug ten opzichte van de rooilijn. De aanbouw tegen de eerste bouwlaag van de zuidgevel is van ondergeschikt belang. Omschrijving Op L-vormig grondplan gebouwde pastorie bestaande uit twee bouwlagen onder een samengesteld zadeldak belegd met leien in Maasdekking. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen gemetseld in kruisverband en wordt horizontaal geleed door cordon-, bloktand-, muizentandlijsten. De voorgevel bezit bovendien witgepleisterde speklagen. De geveltoppen zijn uitgevoerd met schouderstukken en topdecoraties. Boven de vensters bevinden zich ontlastingsbogen met metselmozaïek in de boogtrommels. De deuren worden afgesloten met getoogde bovenlichten. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt vijf vensterassen, waarvan de twee rechter assen (Z) zich in een risaliet met tuitgevel bevinden. De middenas bevat de ingang. De overige assen bevatten T-vensters met gedeeld bovenlicht. De eerste bouwlaag van het risaliet heeft T-ramen in een driedelig kozijn. De geveltop heeft een drielicht onder een klein rond venster. In het voorschild bevindt zich een kleine gedecoreerde dakkapel die de tweede as van links benadrukt. De rechter zijgevel (Z) is merendeels blind, de verdieping heeft een T-venster met gedeeld bovenraam en rechts daarvan een klein tuimelraam. De achtergevel (O) is in opzet vergelijkbaar met de voorgevel. Er is echter sprake van een niet-risalerende topgevel en een afwijkende vensterindeling. De rechter gevelhelft heeft in beide bouwlagen een gekoppeld venster met T-ramen en gedeeld bovenraam, het zuidelijke geveldeel heeft in beide bouwlagen twee vensters met in de eerste bouwlaag T-ramen met gedeeld bovenlicht en op de verdieping zesruits schuifvensters. De geveltop heeft een schuifvenster met keperboogvormig, tweedelig bovenraam. De linkerzijgevel is merendeels blind. Waardering De pastorie is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse pastorie en als historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex O.L.V. Geboorte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517493
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie gelegen ten zuiden van de kerk O.L.V. Geboorte en hiermee via een laag tussenlid verbonden in Uitgeest

Rooms-katholieke pseudobasilikale kruiskerk O.L.V. Geboorte in Neo-Gotische stijl

Langebuurt 35
Uitgeest
Inleiding Rooms-katholieke pseudobasilikale KRUISKERK O.L.V. Geboorte, gebouwd in 1884 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect E.J..

Baarhuisje in Neo-Gotische stijl

Langebuurt 39
Uitgeest
Inleiding BAARHUISJE uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neo-Gotische stijl, behorende tot het rooms-katholieke complex O.L.V...

Typisch Zaans huis op L-vormige plattegrond. Houten voorschot boven elk der twee eindgevels

Meldijk 17
Uitgeest
Typisch Zaans huis, wellicht 18e eeuw op L-vormige plattegrond. Houten voorschot boven elk der twee eindgevels.

Dwars geplaatst huis op rechthoekige plattegrond. De sporenkap, waarvan de nokgording niet constructief verbonden is met het belendend perceel, is afg ..

Schevelstraat 1
Uitgeest
Dwars geplaatst huis op rechthoekige plattegrond. De sporenkap, waarvan de nokgording niet constructief verbonden is met het belendend perce..

Huis onder zadeldak, met rechthoekige plattegrond. Drie verdiepingen, trapgevel aan de voorzijde. Inwendig oorspronkelijke constructie met balken, kor ..

Schevelstraat 1
Uitgeest
Huis onder zadeldak, met rechthoekige plattegrond. Drie verdiepingen, trapgevel aan de voorzijde. Dateert uit de 17e eeuw. Inwendig oorspron..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)