Pensiongebouw in Zandvoort

Poststraat 4
2042HA Zandvoort

Beschrijving van Pensiongebouw

Inleiding Voormalig PENSIONGEBOUW, gebouwd in 1898 tegen duinhelling met de langsgevel (w) evenwijdig aan de straat. Het gebouw is thans (1994) opgesplitst in vier woningen. De woning rechts van de middenas heeft in de voorgevel de veranda van een moderne gemetselde uitbreiding voorzien, die van ondergeschikt belang wordt geacht. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd voormalig tweelaags pensiongebouw onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De beide zijmuren en de achterzijde zijn grotendeels gepleisterd. De voorgevel, met in het midden een verspringing van de helften, wordt gekenmerkt door een, de gehele gevel beslaande veranda. Het naar voren springende linkerdeel telt vier assen op ongelijke afstand van elkaar geplaatst. Het terugliggende rechtersegment telt eveneens vier vensterassen merendeels op gelijke afstand van elkaar. De vensterassen bevatten overwegend vierruits stolpdeuren met bovenlicht. Begane gronds bevinden zich twee oorspronkelijke paneeldeuren met bovenlicht. De veranda wordt afgesloten door een plat dak en is onder meer voorzien van gesneden schragen en een gesneden balustrade. In beide bouwlagen komen gesneden gootlijsten voor. De rechterzijde (N) is merendeels blind, de linkerzijde (Z) heeft een aangebouwd éénlaags volume en de achterzijde bevat nog een aantal oorspronkelijke schuifvensters. Waardering Het voormalige pensiongebouw met veranda is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws pension. Van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling welke is verbonden met de geschiedenis van het toerisme rond 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)