Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Zandvoort

Kerkelijk Gebouw

Poststraat 3
2042HA Zandvoort
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Omstreeks 1875 gebouwde PASTORIE direct ten zuiden van en behorende bij de als rijksmonument beschermde Nederlands Hervormde kerk (monumentnr. 401939). De pastorie is opgetrokken in eclectische trant en staat aan de oostzijde van de Poststraat met de noklijn schuin op deze straat. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde pastorie bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder schilddak met zwarte kruispan. Het muurwerk is witgepleisterd en ter decoratie voorzien van pleisterwerk op de hoeken van de gevel en lichtrisalerende middenpartij in de vorm van geblokte pilasters en geprofileerde aanzet- en sluitstenen boven de vensters. De rechterhoek van de voorgevel (Z) is afgerond. De gevels worden afgesloten door een omgaand hoofdgestel waarvan de kroonlijst rust op consoles die nabij de hoeken paarsgewijs zijn geplaatst. De voorgevel (W) telt vier vensterassen die - met uitzondering van de dubbele paneeldeur met bovenlicht in de risalerende derde as vanaf links - alle zijn voorzien van T-vormige schuifvensters. Deze risaliet wordt boven de kroonlijst benadrukt door een houten dakkapel met fronton en vierruits stolpraam. De linkerzijgevel (N) heeft een symmetrische indeling. De begane grond heeft twee schuifvensters en de verdieping één schuifvenster en een spaarveld. De rechterzijgevel (Z) heeft een asymmetrische verdeling van schuifvensters in twee formaten en op twee hoogten en de verdieping voorzien van T-ramen. Deze gevel heeft een smalle uitgebouwde verticale partij tot halverwege de verdieping (toiletten). Tegen de achtergevel staat een in de stijl van het huis gehouden aanbouw onder plat dak met omgaande kroonlijst. De begane grond bevat een paneeldeur met glaspaneel en schuifvensters met T-raam, de verdieping heeft vensters met meerruits stolpraam. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie in eclectische stijl uit laatste kwart 19de eeuw. Het object heeft ensemblewaarde door de prominente stedenbouwkundige situering in relatie tot de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517486
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Zandvoort

Pensiongebouw

Poststraat 4
Zandvoort
Inleiding Voormalig PENSIONGEBOUW, gebouwd in 1898 tegen duinhelling met de langsgevel (w) evenwijdig aan de straat. Het gebouw is thans (1..

Nederlands Hervormde dorpskerk

Poststraat 3
Zandvoort
Uit 1848-49 daterende Nederlands Hervormde dorpskerk, gebouwd in baksteen deels ter plaatse van een grotere Middeleeuwse voorganger tegen de..

Raadhuis

Raadhuisplein 16
Zandvoort
Inleiding RAADHUIS, in 1911 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeente-architect Johannes Jansen in een formele stijl die teruggaat op..

gebouw

Gasthuishofje 1
Zandvoort
Inleiding Het GASTHUISHOFJE MET KEERMUREN, TRAPPEN, STOEPEN EN HEKWERKEN dat in 1946-1947 tot stand kwam als eerste bouwwerk in het Wedero..

Pretty Home (nr. 20)

Haarlemmerstraat 20
Zandvoort
Inleiding DUBBELE VERANDAWONING met ERFSCHEIDING, gebouwd omstreeks 1900 en gelegen aan de zuidzijde van de Haarlemmerstraat. Aan beide zij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Zandvoort

Foto's (1)