Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier in Zandvoort

Woonhuis

Kostverlorenstraat 95
2042PD Zandvoort
Noord Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: P. Buurman


Beschrijving van Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier

Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS, gebouwd in 1928 naar ontwerp van de Leidse architect P. Buurman en gesitueerd aan de noordzijde van de straat. N.B. De na 1928 gerealiseerde uitbreidingen zijn van ondergeschikt belang. Omschrijving Op nagenoeg rechthoekig grondplan gebouwd koloniehuis - ten dele onderkelderd - en bestaande uit drie bouwlagen, in sommige bouwdelen onder plat dak met overstek. Het koloniehuis is opgetrokken in witgepleisterde baksteen. Gewapend beton is onder meer toegepast in de brede overspanning ten behoeve van het balkon. Het gebouw is symmetrisch van opzet. De raamkozijnen zijn over het algemeen van hout. De voorzijde (Z) heeft begane gronds een brede naar voren springende middenpartij, geflankeerd door twee hoger opgaande rechthoekige volumes waarin twee grote meerdelige vensters. De twee verdiepingen bezitten een breed balkon. Alleen het balkon op de eerste verdieping is door het balkon van de tweede verdieping overdekt. Op beide balkons komen, gescheiden door een band, dubbele deuren uit onder bovenlichten met gekoppeld uitgevoerd, horizontale roedenverdeling. De twee verticale rechthoekige volumes hebben een gootlijst zonder overstek en zijn voorzien van meerruits vensters. Aan weerszijden van de verticale volumes telt het terugliggende muurwerk één vensteras. De linker- en rechterzijde van het hoofdvolume bevatten elk twee naast elkaar geplaatste vensters nabij de voorgevel en een kleiner en meerdelig venster nabij de achtergevel. De naast elkaar geplaatste vensters nabij de voorzijde worden evenals de vensters aan de voorzijde gekoppeld door een zwaar kalf en hebben bovenlichten met horizontale roedenverdeling. De achterzijde wordt eveneens gekenmerkt door twee naar voren springende hoekvolumes. Het terugliggende gedeelte heeft een groot meerruits venster temidden van kleinere meerruitsvensters met en zonder kalf. Waardering Het koloniehuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koloniehuis in een door het Functionalisme beïnvloede stijl. Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de vroeg 20ste eeuwse jeugd(gezondheids)zorg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517485
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier in Zandvoort

Fleur

Haarlemmerstraat 37
Zandvoort
Inleiding VERANDAWONING ("Fleur"), gelegen aan de noordzijde van de Haarlemmerstraat en gebouwd in 1906 naar ontwerp van W.F. Doeglas in de..

Summerhouse;Nos vacances

Haarlemmerstraat 44
Zandvoort
Inleiding DUBBELE VERANDAWONING (nr 44: "Summerhouse"; nr 46: "Nos vacances"), gebouwd omstreeks 1910 in de stijl van de Art Nouveau. De du..

Pretty Home (nr. 20)

Haarlemmerstraat 20
Zandvoort
Inleiding DUBBELE VERANDAWONING met ERFSCHEIDING, gebouwd omstreeks 1900 en gelegen aan de zuidzijde van de Haarlemmerstraat. Aan beide zij..

Raadhuis

Raadhuisplein 16
Zandvoort
Inleiding RAADHUIS, in 1911 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeente-architect Johannes Jansen in een formele stijl die teruggaat op..

Station Zandvoort

Stationsplein 2
Zandvoort
Inleiding SPOORWEGSTATION met perronoverkapping, gebouwd in 1908 in Berlagiaanse trant, mogelijk naar ontwerp van D.A.N. Margadant. Het sta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier in Zandvoort