Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Afsluitbare wegversperring met bijbehorende schuttersputten in Zandvoort

Militair Object

Duingebied PWN
2040AA Zandvoort
Noord Holland

Bouwjaar: 1943


Beschrijving van Afsluitbare wegversperring met bijbehorende schuttersputten

Inleiding AFSLUITBARE WEGVERSPERRING nr 139, ("Walzkörpersperre") met bijbehorende schuttersputten gebouwd in 1943, gelegen in het duingebied ten noorden van Zandvoort ter hoogte van strandpaal 64 als onderdeel van de Atlantikwall. De wegversperring, werd gebouwd om een passage door een duinrug onder meer voor tanks te kunnen afsluiten. Een tweede wegverspering van dit type bevindt zich in het duingebied van IJmuiden (nummer 111). Omschrijving Symmetrisch opgezette en in gewapend beton uitgevoerde afsluitbare wegversperring, bestaande uit twee landhoofden met daartussen twee langwerpige betonnen blokken met afgeronde en met staal beklede hoek die in horizontale (gesloten) dan wel verticale (geopende) positie konden worden gebracht. In de landhoofden en aan weerszijden van de afsluitbare passage bevinden zich bijbehorende schuttersputten. Waardering De afsluitbare wegversperring met bijbehorende schuttersputten is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van permanente verdedigingsbouw in Nederland. Van ensemblewaarde als onderdeel van de 'Atlantikwall'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517482
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Afsluitbare wegversperring met bijbehorende schuttersputten in Zandvoort

graf begraafplaats

Zeeweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving De in het duinlandschap gelegen AANLEG van het erebegraafplaatscomplex bestaat uit een padenstructuur met HOUTEN KRUIS. Entree..

Erebegraafplaats

Zeeweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving De BEGRAAFPLAATS gelegen in het duingebied ten noorden van de Zeeweg en parallel aan de kustlijn maakt onderdeel uit van het ..

woonhuis

Zeeweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving In het duinlandschap, ten oosten van de begraafplaats, gelegen BEHEERDERSWONING uit 1948 in carboonzandsteen, bestaande uit ee..

graf begraafplaats

Zeeweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Ten noordoosten van de begraafplaats, aan de voet van de trapsgewijze opgang gelegen hoefijzervormig AMFITHEATER uit 1951. Aan..

Middenduin

Zeeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
"Middenduin". Lage woning, 18e eeuw, mansardedak. Vroeger boerenwoning met stalling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Afsluitbare wegversperring met bijbehorende schuttersputten in Zandvoort