Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pretty Home (nr. 20) in Zandvoort

Woonhuis

Haarlemmerstraat 20
2042NC Zandvoort
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Pretty Home (nr. 20)

Inleiding DUBBELE VERANDAWONING met ERFSCHEIDING, gebouwd omstreeks 1900 en gelegen aan de zuidzijde van de Haarlemmerstraat. Aan beide zijden van deze straat werden omstreeks deze periode vele verandawoningen gebouwd. De voortuinen worden door een ijzeren tuinhek op een bakstenen muurtje van de openbare weg gescheiden. Bij nummer 22 (oostelijke woning) is het tuinhek en muurtje nog oorspronkelijk. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd dubbele verandawoning, deels onderkelderd en bestaande uit één bouwlaag onder afgeplat schilddak met zwarte kruispannen De gevels zijn opgetrokken in gewitte baksteen met gepleisterde decoratie. De voorgevel (N) wordt afgesloten door een kroonlijst en telt per woning vier vensterassen waarvan de tweede as vanaf de zijgevel een paneeldeur bevat en de flankerende assen zijn voorzien van stolpdeuren met glaspanelen. Het dakschild boven de voorgevel heeft vier kapellen onder in oorsprong zinkgedekte zadeldaken. De dakkapellen hebben een stolpraam met bovenlicht en verticaal beschot in de top. Tegen de gehele breedte van voorgevel bevindt zich een houten veranda onder lessenaarsdak met niet oorspronkelijke dakbedekking. De veranda heeft een breedte van acht bogen en een uit verticaal beschot bestaande afscheiding in het midden tussen de beide woningen. De zijkanten zijn ingevuld met glaspanelen met roeden. Het terras van de veranda is betegeld met gele en rode tegels. De beide zijgevels (W, O) hebben elk een schuifvenster nabij de voorgevel. De op het zuiden gelegen achtergevel (gespiegeld om middenas) heeft onregelmatig geplaatste schuif- en draaivensters van verschillend formaat en vorm: nabij de zijgevel een groot vierruits schuifraam met getoogd bovenlicht; daarnaast een paneeldeur met getoogd bovenlicht; daarboven een schuifvenster met T-raam; naast de genoemde paneeldeur een klein hooggeplaatst venster; daarnaast een stolpdeur met getoogd bovenlicht; daarboven een schuifvenster met T-raam. Het interieur van nummer 22 is nog grotendeels gaaf. Het ijzeren tuinhek bestaat uit smalle pijlers met daartussen getoogd hekwerk. Waardering De dubbele verandawoning met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws woonhuis met een fraaie en evenwichtige vormgeving van de veranda. Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van het woonhuis uit omstreeks 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517481
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pretty Home (nr. 20) in Zandvoort

Summerhouse;Nos vacances

Haarlemmerstraat 44
Zandvoort
Inleiding DUBBELE VERANDAWONING (nr 44: "Summerhouse"; nr 46: "Nos vacances"), gebouwd omstreeks 1910 in de stijl van de Art Nouveau. De du..

Fleur

Haarlemmerstraat 37
Zandvoort
Inleiding VERANDAWONING ("Fleur"), gelegen aan de noordzijde van de Haarlemmerstraat en gebouwd in 1906 naar ontwerp van W.F. Doeglas in de..

Raadhuis

Raadhuisplein 16
Zandvoort
Inleiding RAADHUIS, in 1911 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeente-architect Johannes Jansen in een formele stijl die teruggaat op..

Nederlands Hervormde dorpskerk

Poststraat 3
Zandvoort
Uit 1848-49 daterende Nederlands Hervormde dorpskerk, gebouwd in baksteen deels ter plaatse van een grotere Middeleeuwse voorganger tegen de..

Pastorie

Poststraat 3
Zandvoort
Inleiding Omstreeks 1875 gebouwde PASTORIE direct ten zuiden van en behorende bij de als rijksmonument beschermde Nederlands Hervormde kerk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pretty Home (nr. 20) in Zandvoort

Foto's (1)