Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in Oudewater

Woonhuis

Wijdstraat 19
3421AJ Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Winkelwoonhuis

Inleiding WINKELWOONHUIS, gebouwd in 1902, in een stijl georiƫnteerd op traditionele bouwwijze stijl met neorenaissance- en art nouveaukenmerken in de winkelpui. Het art nouveau tegeltableau is ontworpen en vervaardigd door de faience- en tegelfabriek `Holland' (1893-1920) te Utrecht. Omschrijving Het twee vensters brede winkelwoonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een mansardekap met afgeplatte bovenzijde. Het pand telt drie bouwlagen. De bovenste bouwlaag bevindt zich grotendeels in de kap. De voorgevel is opgetrokken in machinale baksteen in kruisverband met zeer smalle voeg. De gevel is versierd met natuur- of kunststenen speklagen en accenten bij de vensters en in de bogen boven de vensters. De eerste bouwlaag bevat een houten winkelpui bestaande uit een deur met bovenlicht temidden van bewerkte deurposten. De pui wordt overspannen door een grote segmentboog. Het boogveld bevat een art nouveau tegeltableau rechts gemerkt `Holland Utrecht' voorstellende papavers, uitgevoerd in groen met grijze bloemen op een gele achtergrond. Tegen de gevel zijn aan weerszijden natuur- of kunststenen lisenen met art nouveau-motieven uitgespaard. De tweede bouwlaag bevat twee schuifvensters met segmentboogvormige ontlastingsbogen. Het boogveld heeft een motief van gele en rode strengperssteen. De derde bouwlaag bevat twee vensters onder rondboogvormige ontlastingsbogen. De boogvelden bevatten een motief van gele en rode strengperssteen. De geknikte topgevelbeƫindiging wordt in het midden bekroond door een uitgemetselde tuit met een sieranker. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de gave voorgevel met de oorspronkelijke winkelpui met neorenaissance- en art nouveau kenmerken. Het pand is tevens van situationele waarde vanwege de ligging in een door gesloten gevel gekenmerkte hoofdzakelijk 19de eeuwse straatgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in Oudewater

Pand met trapgevel

Wijdstraat 17
Oudewater
Pand met trapgevel, waarvan het bovendeel in de 19e eeuw is afgebroken en vervangen door een houten kroonlijst. Geprofileerde, natuurstenen ..

Pand met gepleisterde puntgevel

Wijdstraat 21
Oudewater
Pand met gepleisterde puntgevel, waarschijnlijk 17e eeuw.

Pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel van het Zuidhollandse type

Wijdstraat 26A
Oudewater
Pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel van het Zuidhollandse type, eerste helft 17e eeuw. Boven de pui een geprofileerde, bakstenen wat..

Herenhuis met sobere lijstgevel

Wijdstraat 16
Oudewater
HERENHUIS, in oorsprong waarschijnlijk 16e eeuws, met sobere lijstgevel, eerste kwart 19e eeuw. Achterhuis met zadeldak en puntgevel. Lant..

Huis "De Ark"

Wijdstraat 11
Oudewater
PAND met trapgevel van het Zuidhollandse type, gedateerd: 1615. Huis "De Ark". Gerestaureerd 1915. Geprofileerde waterlijsten, geprofileer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoonhuis in Oudewater

Foto's (2)