Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in neorenaissance stijl opgetrokken in Oudewater

Woonhuis

Wijdstraat 9
3421AJ Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Winkelwoonhuis in neorenaissance stijl opgetrokken

Inleiding WINKELWOONHUIS, in 1905 in opdracht van de familie Putman in neorenaissance stijl opgetrokken. Qua bouwstijl verwijst het pand naar Wijdstraat 11, dat in 1915 werd gerestaureerd maar uit de renaissance stamt. Beide trapgevels steken uit boven de overige bebouwing aan dit deel van de Wijdstraat. De winkelpui heeft art nouveaukenmerken. Het achterhuis aan de Haven dateert van voor 1915. Omschrijving Het wihnkelwoonhuis telt twee bouwlagen en wordt bekroond door een trapgevel. De gevel is in gele verblendsteen opgetrokken met rode geprofileerde baksteen rond de vensters, afgewisseld met natuurstenen elementen. De vensters hebben korfboogvormige ontlastingsbogen met rood-geel betegelde velden. De topgevel is voorzien van sierankers. Ter hoogte van de verdiepingen kraagt het metselwerk uit. Het pand wordt afgedekt door een zadeldak met rode Tuile du Nordpannen en is met de nok haaks op de straat gelegen. De voorgevel heeft beneden een winkelpui die in zijn geheel wordt overspannen door één ontlastingsboog. De in het midden gelegen verdiepte ingangspartij wordt geflankeerd door twee etalagekasten van geprofileerd hout op een natuurstenen basement. De deur en het deurkalf zijn voorzien van stijlen en panelen in neorenaissancestijl. Het bovenlicht heeft een spitsboogvormige tracering met gebrandschilderd glas-in-lood. Ook de bovenlichten van de etalages bestaan uit glas-in-lood. De tweede bouwlaag bevat een drietal schuifvensters. In de topgevel is een laag met drie kleinere schuifvensters aangebracht met daarboven een tweelichts venster. De gevel wordt beëindigd met een pinakel in de vorm van een halfzuil met een leeuw als bekroning. Het achterhuis telt twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak. De bepleisterde achtergevel bevat een deur en een venster alsmede twee schuifvensters in de tweede bouwlaag en een kleiner schuifvenster in de top. Waardering Het woonwinkelhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een gevelpand in neorenaissance stijl met art nouveau-invloeden in de winkelpui. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging en deel uitmakend van een gesloten gevelwand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517477
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in neorenaissance stijl opgetrokken in Oudewater

Huis "De Ark"

Wijdstraat 11
Oudewater
PAND met trapgevel van het Zuidhollandse type, gedateerd: 1615. Huis "De Ark". Gerestaureerd 1915. Geprofileerde waterlijsten, geprofileer..

Herenhuis met sobere lijstgevel

Wijdstraat 16
Oudewater
HERENHUIS, in oorsprong waarschijnlijk 16e eeuws, met sobere lijstgevel, eerste kwart 19e eeuw. Achterhuis met zadeldak en puntgevel. Lant..

Pand met trapgevel (gesloopt?)

Wijdstraat 10
Oudewater
Pand met trapgevel, eerste helft 17e eeuw. Geprofileerde waterlijsten; boven de vensters der eerste verdieping geblokte strekken, boven het ..

Pand onder afgewolfd dak

Wijdstraat 3
Oudewater
Pand, 16e of 17e eeuw, onder afgewolfd dak. Aan de Wydstraat een ingezwenkte gevel onder houten kroonlijst en met boven het linker zolderven..

Pand met trapgevel

Wijdstraat 17
Oudewater
Pand met trapgevel, waarvan het bovendeel in de 19e eeuw is afgebroken en vervangen door een houten kroonlijst. Geprofileerde, natuurstenen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoonhuis in neorenaissance stijl opgetrokken in Oudewater

Foto's (2)