Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente in Oudewater

Overig

Waardsedijk 106
3421NH Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1829


Beschrijving van Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente

Inleiding TOEGANGSHEK van de aan de noordkant van de Waardsedijk in 1829 gestichte begraafpla voor de Hervormde gemeente. Het gietijzeren hek werd omstreeks 1829 in Den Haag vervaardigd door de ijzergieterij De Prins van Oranje. De gevleugelde zandlopers zijn een verwijzing naar de vergankelijkheid van het leven. Omschrijving Het toegangshek bestaat uit twee hekpijlers in de vorm van zuilen, die worden bekroond door gevleugelde zandlopers. Op de voet van de rechterpijler staat `IJzergieterij De Prins van Oranje te `s Hage'. De draaibare hekdelen bestaan uit met pieken eindigende stijlen die aan de onderzijde zijn vermeerderd met kortere spijlen. De bovenzijde van beide hekdelen vormen in gesloten toestand in het midden een spiegelvormige afsluiting; naar de hoeken aflopend wordt deze vorm als contraboog herhaald. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een gietijzeren hek van een nationaal bekende ijzergieterij. Het hek met doodssymboliek is van cultuurhistorische waarde welke is verbonden met de funeraire geschiedenis. Van situationele waarde vanwege de ligging aan de Waardsedijk ter afsluiting van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517475
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente in Oudewater

Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats

Waardsedijk 106
Oudewater
Inleiding MAUSOLEUM met HEK op de in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde Nederlands Hervormde begraafplaats. In 1895 werd in neoclassicistis..

Smeedijzeren hekwerk

Waardsedijk 211
Oudewater
Inleiding Hergebruikt SMEEDIJZEREN HEKWERK, geplaatst aan het in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde rooms-katholieke begraafplaats. In 1921..

Schoolgebouw

Kapellestraat 37
Oudewater
Inleiding SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1882 naar ontwerp van architect M.C. van Wijngaarden gebouwde openbare lagere school, opgetrokken in ..

Pand met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen

Kapellestraat 30
Oudewater
PAND met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen, 17e eeuw. Rechts een keldervenster in hardstenen omlijsting. Zoldervenster m..

Pastorie met tussenlid aan de noordzijde

Kapellestraat 15
Oudewater
Omschrijving PASTORIE met tussenlid aan de noordzijde van de R.K. kerk 'St Franciscus' opgetrokken in een door de neorenaissance beinvloede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)