Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel in Oudewater

Tuin Park Landgoed

Oude Hekendorperweg 2
3421GE Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1880

(1 recensie)

Beschrijving van Theekoepel

Inleiding Aan de IJsselkade gelegen THEEKOEPEL, opgetrokken omstreeks 1880 in een voormalige tuin, gelegen achter een dijk van de Hollandse IJssel. De koepel werd vroeger de `koepel van Aelst' genoemd en is gelegen op een door sloten omgeven kunstmatig verhoogd eilandje. Door de verhoging kon men vanuit de koepel over de dijk uitzicht op de rivier hebben. Omschrijving De op een kunstmatige verhoging aan de Hollandse IJssel gelegen theekoepel is op een achthoekige plattegrond opgetrokken in hout en telt één bouwlaag onder een rietgedekt toelopend koepeldak met loden spits. De overstekende kap is voorzien van een omlopende gezaagde rand. De koepel staat op een gecementeerd bakstenen fundament. De witgeschilderde houten wanden bestaan grotendeels uit openslaande paneeldeuren met glas en luiken. Erboven zijn vaste bovenlichten met roedenverdeling geplaatst. Aan de noordoostzijde is tegen de koepel onder het overstek een aanbouwtje gezet. Het interieur van de koepel bestaat uit een achthoekige ruimte. In de aarden verhoging bevindt zich een kelder. Waardering De theekoepel is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een houten theekoepel alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de rivier. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor ontspanning van de elite gebouwde ruimte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Theekoepel
2
Recensie door: ()
Ik vind het een lief gebouwtje. Je kunt zien dat het ooit met zorg is opgebouwd. Helaas is het nu een ruïne. Ik denk dat het niet heel lang meer overeind blijft. Jammer...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel in Oudewater

Weegbrug met weeghuisje

Arminiusplein 12
Oudewater
Inleiding Aan de noordwestzijde van het Arminiusplein gelegen weegbrug met weeghuisje, ontworpen omstreeks 1930. De brug heeft een relatie ..

Pand met gerestaureerde trapgevel

Rodezand 32
Oudewater
Pand met gerestaureerde trapgevel, eerste helft 17e eeuw. Boven de in 17e eeuwse trant gerestaureerde onderpui een metselwerkfries, waarin e..

Pand met schilddak en brede gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst

Kromme Haven 1
Oudewater
PAND met schilddak en brede gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. In de parterrevensters zesruitsschuiframen. Luiken. Het..

Stenen schuur

Kromme Haven 2
Oudewater
Een stenen SCHUUR, waarschijnlijk midden 17e eeuw, overblijfsel van een driebeukige schuilkerk. Een der drie beuken alsmede het houten tong..

Herenhuis, gebouwd als pastorie van de Nederlands hervormde gemeente

Donkere Gaard 30
Oudewater
Inleiding HERENHUIS, gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente. Het pand, deel uitmakend van een gesloten gevelrij. is omst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Theekoepel in Oudewater

Foto's (1)