Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis in Oudewater

Woonhuis

Goudse straatweg 23
3421GG Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1926
Architect: Herman van der Kloot Meijburg


Beschrijving van Landhuis

Inleiding In 1926 door Herman van der Kloot Meijburg ontworpen LANDHUIS in een op traditionele bouwwijze geënte vormgeving als praktijkwoning voor de arts E.A.L.M. Verbeek. Het huis werd gebouwd door O. Vermeij. In 1930 is het pand aan de oostzijde uitgebreid. De ingang van de woning is aan de oostzijde, de ingang van de praktijk aan de noordzijde. Het in zakelijk-traditionele bouwstijl opgetrokken landhuis is door zijn rieten dak geïntegreerd met de landelijke omgeving. Omschrijving Het landhuis is uitgelegd op een samengestelde plattegrond en bestaat uit een L-vormig hoofdvolume met een door een tussenlid verbonden schuur/garage onder rietgedekte zadeldaken tussen als puntgevel uitgevoerde eindgevels, opgetrokken in gele baksteen (Noors verband). Tegen de oostgevel is haaks een aanbouw gezet met lagere nok en in de eindgevel een wolfseind. Aan de westzijde is een bouwvolume met garage aangebouwd onder rietgedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De roedenvensters zijn over het algemeen van staal. Alle vensters zijn voorts voorzien van anderhalfsteens strekkenlagen en onderdorpels van zwart geglazuurde tegels. De noordgevel bevat vier naast elkaar geplaatsete vensters in de eerste bouwlaag. De vensterpartij loopt met één venster om in de beide zijgevels. In de tweede bouwlaag komt een vierstrooksvenster voor. De top bevat een zesruits venster. Tegen de oostgevel is links een in 1930 uitgevoerde uitbreiding geplaatst. De eindgevel bevat een driestrooksvenster in de twee bouwlagen. Rechts hiervan bevindt zich de uitgebouwde ingangspartij onder luifel, met gemetselde plantenbakken. Rechts zijn vensters met glas-in-lood in geometrische stijl aangebracht. Boven de entree is een terra-cotta gevelsteen met de naam `Huize Taxandria' geplaatst. Boven de entree is het dakschild opgelicht en het muurwerk iets hoger opgetrokken. Ter plaatse zijn vijf gekoppelde houten vensters met kruisroeden aangebracht. Het geheel loopt door in de aanbouw links en bevat ter plaatse vier gekoppelde vensters. De zuidgevel is identiek aan de noordgevel. De westgevel waartegen links tussenlid en garage, heeft een klein venster en een keukenvenster. In het midden is de gevel hoger opgetrokken en bevat een vier vensters. Deze garage heeft een gepotdekselde topgevelbetimmering en bevat twee openslaande deuren, een venster en een deur. Het interieur van de woning is ten dele oorspronkelijk. In het ontwerp is sprake van een scheiding tussen de woning en praktijk. De oorspronkelijke wachtkamer met voormalig toilet bevindt zich in de aanbouw naast de garage. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in een traditionele bouwstijl rietgedekte met bijzonder materiaalgebruik, stalen ramen en glas in lood onderdelen, gebouwde praktijkwoning ontworpen door Herman van der Kloot Meijburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517468
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis in Oudewater

Hardstenen grenspaal met letters Z.H. en O.W.

Goudse straatweg 2
Oudewater
Een hardstenen GRENSPAAL uit de 17e eeuw, waarin de letters: Z.H. en O.W.

Pand op de hoek van de noord-ijsselkade onder zadeldak, dat aan de westzijde afgewolfd is en aan de oostzijde aansluit tegen een puntgevel

Noord-IJsselkade 9
Oudewater
Pand op de hoek van de Noord-IJsselkade onder zadeldak, dat aan de westzijde afgewolfd is en aan de oostzijde aansluit tegen een puntgevel. ..

Pandje met eenvoudige trapgevel

Noorder-Kerkstraat 22
Oudewater
Pandje met eenvoudige trapgevel, eerste helft 17e eeuw. Geprofileerde waterlijst; boven het zoldervenster ontlastingsboog. Toppilaster met s..

Pandje met trapgevel

Noorder-Kerkstraat 20
Oudewater
PANDJE met trapgevel, eerste helft 17e eeuw, gerestaureerd. Geprofileerde, natuurstenen waterlijsten, boven het zoldervenster een geprofilee..

Theekoepel

Oude Hekendorperweg 2
Oudewater
Inleiding Aan de IJsselkade gelegen THEEKOEPEL, opgetrokken omstreeks 1880 in een voormalige tuin, gelegen achter een dijk van de Hollandse..

Kaart & Routeplanner