Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weegbrug met weeghuisje in Oudewater

Gebouw

Arminiusplein 12
3421BC Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Weegbrug met weeghuisje

Inleiding Aan de noordwestzijde van het Arminiusplein gelegen weegbrug met weeghuisje, ontworpen omstreeks 1930. De brug heeft een relatie met de scheepvaart op de Hollandse IJssel. De weegbrug diende om -op wagens- ladingen te wegen die van schepen kwamen of ingescheept zouden worden. Omschrijving De ten noordwesten van het Arminiusplein geplaatste WEEGHUISJE met WEEGBRUG. Het weeghuisje is opgetrokken op een vierkante plattegrond, telt één bouwlaag onder een met rode Hollandse pan gedekt tentdak. Op de nok staat een terra-cotta piron. Rondom is een goot gezet. Aan de rechter zijgevel is een tweelichts venster met luiken. In de linkerzijde bevindt zich een deur. Venster en deur hebben een gemetselde strek aan de bovenzijde. In het interieur bevindt zich het meetinstrumentarium. De weegbrug bestaat uit een houten oprijvloer, gevat in een stalen frame. De bediening van het weeginstrument vindt plaats vanuit het weeghuisje. Waardering Weeghuisje met weegbrug, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam en redelijk gaaf voorbeeld van een weegbrug met weeghuisje uit de periode rond 1930. Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch/economische ontwikkeling op het gebied van de handel en transport (tol/belastingheffing). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517466
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weegbrug met weeghuisje in Oudewater

Herenhuis, gebouwd als pastorie van de Nederlands hervormde gemeente

Donkere Gaard 30
Oudewater
Inleiding HERENHUIS, gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente. Het pand, deel uitmakend van een gesloten gevelrij. is omst..

Pand met schilddak en brede gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst

Kromme Haven 1
Oudewater
PAND met schilddak en brede gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. In de parterrevensters zesruitsschuiframen. Luiken. Het..

Stenen schuur

Kromme Haven 2
Oudewater
Een stenen SCHUUR, waarschijnlijk midden 17e eeuw, overblijfsel van een driebeukige schuilkerk. Een der drie beuken alsmede het houten tong..

Pakhuis met puntgevel, voorzien van vlechtingen

Donkere Gaard 25
Oudewater
PAKHUIS met puntgevel, voorzien van vlechtingen, 18e eeuw. Te weerszijden van de inrijpoort een venster met halfkruiskozijn en onderluiken...

Pand met gerestaureerde trapgevel

Rodezand 32
Oudewater
Pand met gerestaureerde trapgevel, eerste helft 17e eeuw. Boven de in 17e eeuwse trant gerestaureerde onderpui een metselwerkfries, waarin e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)