Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie met tussenlid aan de noordzijde in Oudewater

Kerkelijk Gebouw

Kapellestraat 15
3421CT Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Pastorie met tussenlid aan de noordzijde

Omschrijving PASTORIE met tussenlid aan de noordzijde van de R.K. kerk 'St Franciscus' opgetrokken in een door de neorenaissance beinvloede stijl. De pastorie is door een plantsoen van de weg gescheiden en door middel van een lager tussenliggend bouwdeel met deze kerk verbonden. De pastorie bestaat uit twee bouwdelen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het linker bouwdeel wordt gedekt door een zadeldak met de nok haaks op de straat, het rechter -iets lagere bouwdeel- door een mansardekap. De van hardstenen elementen voorziene boogtrommels boven de door roeden in zesruits ramen verdeelde vensters zijn versierd met geel-rood gekleurde baksteenpatronen. Onder de goot is een gemetseld baksteenfries aangebracht. De voorgevel aan de Kapellestraat is uitgevoerd boven een hardstenen plint met hardstenen accenten in de bogen boven de vensters. De gevel heeft links een risaliet met hoeklisenen en een tuitgevel met schouderstukken. De eerste bouwlaag bevat twee gekoppelde vensters, gescheiden door een muurdam met hardstenen colonet, onder één segmentboog. De tweede bouwlaag bevat twee vensters, gescheiden door een muurdam. In de top is, boven een tandfries, een venster gezet. Rechts van de topgevel bevindt zich de hoofdentree waarvoor een tweezijdig open portaal is gezet met spitsbogen. Rechts leidt een trap met drie treden naar de voordeur die is uitgevoerd met houten briefpanelen. Om de deur is een bakstenen tracering gezet met zij- en bovenlichten voorzien van glas-in-lood en siersmeedijzeren roosters. Rechts naast de entree bevat de gevel een identiek venster als in het risaliet. In de tweede bouwlaag is links een deur geplaatst, die toegang geeft tot het balkon boven het portaal. Rechts bevat de gevel twee vensters, gescheiden door een muurdam. De linkerzijgevel bevat in beide bouwlagen een aantal vensters. Tegen de gevel is links een niet meer oorspronkelijke aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. De achtergevel is geleed door lisenen en heeft rechts een topgevel met schouderstukken en tuit. De eerste bouwlaag bevat een niet oorspronkelijk venster, de tweede bouwlaag een tweelichtsvenster en de top een enkel venster. Tegen de achtergevel is links een driezijdige uitbouw gezet met gewijzigde opbouw. De tweede bouwlaag boven de uitbouw bevat een tweelichtsvenster en een deur. Tegen de rechterzijgevel is een aanbouw gezet van twee bouwlagen onder plat dak. Deze aanbouw bevat een aantal vensters en vormt de verbinding met de ernaast gelegen kerk. Hierin is de sacristie ondergebracht Het interieur is verder deels oorspronkelijk. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie in een door de neorenaissance beïnvloede stijl van architect E.J. Margry alsmede van ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van de kerk en de Kapellestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie met tussenlid aan de noordzijde in Oudewater

Pand met verdieping en omlopend schilddak

Kapellestraat 22
Oudewater
PAND met verdieping en omlopend schilddak. Eenvoudige lijstgevel uit het tweede kwart van de 19e eeuw met deur, waarin ovale panelen in eenv..

Pand met verdieping en schilddak

Kapellestraat 20
Oudewater
PAND met verdieping en schilddak. Eenvoudige lijstgevel uit het derde kwart 19e eeuw.

Koorsluiting van de laat-gotische kapel

Kapellestraat 24
Oudewater
KOORSLUITING van de laat-gotische kapel van het St.Ursulaklooster, versierd met natuurstenen banden. Rechts een getoogd poortje, waarboven ..

Sint-Franciscuskerk

Kapellestraat 13
Oudewater
Omschrijving Het KERKGEBOUW is een basilikale, driebeukige, neogotische kruiskerk. De kerk heeft een vijf traveëen diep schip met lagere z..

Pand met tot puntgevel verminkte trapgevel

Kapellestraat 8
Oudewater
PAND met tot puntgevel verminkte, 17e eeuwse trapgevel. Geprofileerde waterlijst boven de pui; boven het zoldervenster een geprofileerde on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)