Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksschoorsteen in Oudewater

Nijverheid Industrie

Hekendorperweg 36
3421VL Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1920


Beschrijving van Fabrieksschoorsteen

Omschrijving FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in de periode 1880-1910. De aan de noordzijde van de hal met zaagtanddaken, deels ingebouwde schoorsteen, diende oorspronkelijk als afvoerpijp van de door stoomkracht aangedreven machines. De schoorsteen is opgetrokken in rode strengperssteen en heeft een opbouw op cirkelvormige plattegrond. De hoogte bedraagt ongeveer 25 meter. Op regelmatige afstand van elkaar zijn om de taps toelopende pijp stalen ringen aangebracht. De bovenzijde van de pijp is deels uitgekraagd. Waardering De fabrieksschoorsteen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de industrialisatiegeschiedenis van de touwfabriek. Van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype alsmede van ensemblewaarde vanwege de relatie met de overige onderdelen op het fabrieksterrein. De schoorsteen is als 'landmark' van belang in de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517462
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksschoorsteen in Oudewater

Touwbaan

Hekendorperweg 36
Oudewater
Omschrijving Haaks op de weg, achter de bebouwing aan de straatzijde gelegen TOUWBAAN uitgelegd op de langgerekte cope-ontginning, parallel..

Fabrielshal

Hekendorperweg 36
Oudewater
Omschrijving FABRIEKSHAL, eind negentiende / begin twintigste eeuw gelegen achter de touwbaan, opgetrokken in baksteen op een nagenoeg rech..

Theekoepel

Oude Hekendorperweg 2
Oudewater
Inleiding Aan de IJsselkade gelegen THEEKOEPEL, opgetrokken omstreeks 1880 in een voormalige tuin, gelegen achter een dijk van de Hollandse..

Landhuis

Goudse straatweg 23
Oudewater
Inleiding In 1926 door Herman van der Kloot Meijburg ontworpen LANDHUIS in een op traditionele bouwwijze ge├źnte vormgeving als praktijkwon..

Hardstenen grenspaal met letters Z.H. en O.W.

Goudse straatweg 2
Oudewater
Een hardstenen GRENSPAAL uit de 17e eeuw, waarin de letters: Z.H. en O.W.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)