Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Touwbaan in Oudewater

Nijverheid Industrie

Hekendorperweg 36
3421VL Oudewater
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Touwbaan

Omschrijving Haaks op de weg, achter de bebouwing aan de straatzijde gelegen TOUWBAAN uitgelegd op de langgerekte cope-ontginning, parallel aan de sloot. Het object van één bouwlaag is meer dan 300 meter lang en is gedekt met een zadeldak met delen rode en gesmoorde Hollandse pannen of samengevoegd in herfstkleur. De lange zijden zijn voor het grootste deel opgebouwd uit verticale messing- en groefplanken. Onder het dakvlak is in de gevel een smalle lichtstrook aangebracht. Aan de straat(zuid)zijde is een deel van de baan opgetrokken uit baksteen. De gevels zijn voorzien van stalen roedenvensters met een getoogde bovenzijde. Waardering De touwbaan is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een touwbaan met uitzonderlijke lengte. Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in lijn van de cope-ontginning aan de Hekendorperweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517460
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Touwbaan in Oudewater

Fabrielshal

Hekendorperweg 36
Oudewater
Omschrijving FABRIEKSHAL, eind negentiende / begin twintigste eeuw gelegen achter de touwbaan, opgetrokken in baksteen op een nagenoeg rech..

Fabrieksschoorsteen

Hekendorperweg 36
Oudewater
Omschrijving FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in de periode 1880-1910. De aan de noordzijde van de hal met zaagtanddaken, deels ingebouwde scho..

Theekoepel

Oude Hekendorperweg 2
Oudewater
Inleiding Aan de IJsselkade gelegen THEEKOEPEL, opgetrokken omstreeks 1880 in een voormalige tuin, gelegen achter een dijk van de Hollandse..

Landhuis

Goudse straatweg 23
Oudewater
Inleiding In 1926 door Herman van der Kloot Meijburg ontworpen LANDHUIS in een op traditionele bouwwijze geënte vormgeving als praktijkwon..

Hardstenen grenspaal met letters Z.H. en O.W.

Goudse straatweg 2
Oudewater
Een hardstenen GRENSPAAL uit de 17e eeuw, waarin de letters: Z.H. en O.W.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)