Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bult: parkaanleg in De Bult

Tuin Park Landgoed

Bultweg 7
8346KA De Bult (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1800 1800 ca. 1800


Beschrijving van De Bult: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, ong. 1800; het betreft een kleinschalig landschappelijk parkje, dat door de tijd heen gaaf bewaard gebleven is; achter het huis is een groot lichtgeaccidenteerd gazon met een rondlopend pad, waarop andere slingerpaadjes aansluiten; vanuit het park is de kerktoren van Steenwijk te zien; veel van de oorspronkelijke, inmiddels oude en monumentale bomen zijn nog aanwezig; ze staan als solitairen in het gras en verder in groepjes als een kader eromheen; naast het gazon, aan de westkant ligt een kleine vijver, niet ver van het huis; achter het centrale gazon ligt aan de zuidrand van het parkje de oude boomgaard met een tuinmuur (zie onder 3); het huis, dat niet ver van de weg staat, ligt met de zijgevels "ingeklemd" tussen oude boomgroepen, zodat het achterpark nauwelijks te zien is; de voortuin bestaat uit een gazon, dat, vanaf de straat gezien, met nieuwe, niet oorspronkelijke aanplant en hekwerk aan het oog onttrokken wordt; vanaf twee nieuwe hekken voert een boogvormig pad naar de voordeur. Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de gaaf bewaard gebleven vormgeving _als goed voorbeeld van een kleinschalige landschappelijke aanleg uit ca. 1800. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517457
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bult: parkaanleg in De Bult

De Bult: huis

Bultweg 7
De Bult (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1798; bakstenen gebouw op L-plattegrond met deels één, deels twee (zuidwestkamer boven keuken) bouwlagen;..

De Bult: tuinmuur

Bultweg 7
De Bult (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMUUR, ong. 1800; ten zuiden van het huis naast de boomgaard; door pilasters gelede bakstenen muur met afdeklaa..

Terrein waarin zes grafheuvels

-
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Terrein waarin 6 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafhe..

Terrein waarin grafheuvel

-
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Laat-Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf alsm..

Eese: koetshuis annex garage en paardenstal

Van Karnebeeklaan 7A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL. Het in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode koetshuis annex garage en paardenstal m..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Bult: parkaanleg in De Bult