De Bult: huis in De Bult

Bultweg 7
8346KA De Bult (gemeente Steenwijkerland)

Beschrijving van De Bult: huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1798; bakstenen gebouw op L-plattegrond met deels één, deels twee (zuidwestkamer boven keuken) bouwlagen; de korte poot van de L wordt gevormd door de driezijdig uitgebouwde tuinkamer aan de oostzijde van de achtergevel (zuid); schilddak met nieuwe geglaasde pannen, twee hoekschoorstenen en een vierkante dakruiter met tentdakje en luidklok ter hoogte van de voordeur; a-symmetrische witgepleisterde voorgevel (noord) evenwijdig aan de weg; vier traveeën breed; voordeur tussen pilasters; ter weerszijden een 6-lichtsvenster; over de breedte van de voordeur en de beide empire-vensters loopt de gevel als attiek door tot ong. de halve dakhoogte; hierin drie lage vensters met meerruitsramen; de attiek heeft een naar achteren afhellend zinkdak, aldus een zakgoot vormend op de snijlijn met het dakvlak; in het oostelijk deel van de voorgevel nog eenzelfde 6-lichtsraam; alle vensters met luiken; gepleisterde oostgevel met zelfde venster; dakkapel onder zadeldakje; ongepleisterde zuidgevel met uitspringende tuinkamer: drie 8-lichts tuindeuren met persiennes; boven middelste zelfde dakkapel; rest van de zuidgevel met nog een tuindeur van het zelfde type en in het westelijke deel van de gevel een meerruitsraam van het onderhuis met fraai gesmede diefijzers; erboven een 4-lichtraam met persiennes van de opkamer; erboven een dakkapel met lessenaarsdakje; gepleisterde noordgevel met korte uitbouw onder een plat dak, inspringend vanaf de voorgevel gezien. Waardering: HUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege het gaaf bewaard gebleven exterieur _vanwege de eenvoudige landelijke architectuur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)