Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortje met stoep en stoephek in Hoorn

Overig

Roode Steen 15
1621CV Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Poortje met stoep en stoephek

Inleiding POORTJE met STOEP en STOEPHEK uit omstreeks 1880, gelegen aan de zuidwestzijde van het Rode Steen, rechts (NW) naast de voormalige burgemeesterswoning Rode Steen 15. Het poortje werd gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester om een doorgang te verkrijgen naar de achtertuin van de burgemeesterswoning. Daartoe moest een bestaand pand gesloopt worden. De dubbele deur in het poortje was oorspronkelijk voorzien van twee grote gietijzeren deurroosters, die in de jaren '80 van de 20ste eeuw zijn verdwenen. Omschrijving Het circa vijf meter hoge poortje is boven een hardstenen sokkel opgetrokken in rode machinale baksteen. Het metselwerk wordt verlevendigd door siermotieven in gele baksteen. In het midden van het symmetrische poortje bevindt zich een dubbele paneeldeur waarboven twee vaste houten panelen met een getoogde bovenzijde. Het geheel wordt omsloten door een rijkgeprofileerd kozijn. De segmentboog erboven is uitgevoerd in gele baksteen en voorzien van zandstenen sluit- en aanzetstenen, de laatstgenoemde vlak, de sluitsteen met een diamantkop. Ter weerszijden van de deur is een liseen met spaarveld gemetseld die zich uitstrekt vanaf de sokkel tot aan het hoofdgestel. Beide lisenen hebben driehoekige, ruitvormige, vertikale en horizontale siermotieven in gele baksteen en dragen, evenals de twaalf kleine gemetselde consoles boven het middengedeelte, het hoofdgestel. In het muurvlak tussen het hoofdgestel en de segmentboog boven de doorgang is ook geel siermetselwerk toegepast, waaronder een strekkenlaag met in het midden, boven de sluitsteen van de segmentboog, een cirkel van gele baksteen. Het hoofdgestel is voorzien van rijk siermetselwerk in gele baksteen: tussen twee gele strekkenlagen een laag waarin alternerend een gele staande kop en twee op elkaar liggende rode koppen. Daarboven is een sierrand aangebracht van gele vierkante bakstenen, ruitvormig naast elkaar geplaatst. Hierboven een rij baksteen consoles die een in gele baksteen gemetselde overhoekse muizentand dragen. Het poortje wordt afgedekt door een natuursteen afdeklijst. Vóór het poortje bevindt zich een hardstenen stoep die door een smeedijzeren spijlenhek wordt gescheiden van de straat. Waardering Het poortje met stoep en stoephek is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een poortje uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Tevens heeft het poortje situationele waarde als opvallend element in de bebouwing aan het Rode Steen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517452
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortje met stoep en stoephek in Hoorn

Vijf traveeën breed sober pand met rechte kroonlijst en dakkapel

Roode Steen 15
Hoorn
Vijf traveeën breed sober pand met rechte kroonlijst en dakkapel, XVIII B. Omlijste deurpartij. Stoep met hek, pompvoet. Zadeldak met rode ..

Pand met gepleisterde gevel waarin smalle hoeklisenen en een middenrisaliet bekroond door halfronde dakkapel. Pui modern. Stoep met hek. Zadeldak met ..

Roode Steen 14
Hoorn
Vroeg 19e eeuws pand met gepleisterde gevel waarin smalle hoeklisenen en een middenrisaliet bekroond door halfronde dakkapel. Pui modern. St..

Huis met monumentale bakstenen gevel van vijf traveeën, afgesloten door klassiek hoofdgestel met metopen en triglyphen

Roode Steen 1
Hoorn
Huis met monumentale bakstenen gevel van vijf traveeën, afgesloten door klassiek hoofdgestel met metopen en triglyphen, 1790; opzetstuk met..

Pand met ingezwenkte halsgevel; oude roeden in de vensters; pui gewijzigd

Grote Noord 1
Hoorn
17e eeuws pand met ingezwenkte halsgevel, 1698; oude roeden in de vensters; pui gewijzigd.

Van top beroofd zeer hoog pand, waarvan begane grond, 1e en 2e verdieping met hoek- en strekblokken de gevel vormen. Vensters begane grond en verdiepi ..

Grote Noord 3
Hoorn
Van top beroofd zeer hoog pand, waarvan begane grond, 1e en 2e verdieping met hoek- en strekblokken de gevel vormen. Vensters begane grond e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)