Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren voetgangersbrug genaamd Kippebruggetje in Hoorn

Weg En Waterwerk

Nieuwland 29
1621HJ Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Gietijzeren voetgangersbrug genaamd Kippebruggetje

Inleiding Gietijzeren VOETGANGERSBRUG uit 1864 welke in oost-westelijke richting het Nieuwland verbindt met het Munnickenveld. Omschrijving Circa 16 meter lange en 1,40 meter brede vaste gietijzeren voetgangersbrug met een licht gebogen hoofdvorm. De planken van het brugdek zijn aan de uiteinden bevestigd op ijzeren U-balken die op 1/3 afstand vanaf beide kades rusten op een juk. De twee jukken bestaan elk uit twee ronde gecanneleerde kolommen van gietijzer die bovenaan door smeedijzeren kruisschoren met elkaar verbonden worden en een dwarsbalk dragen. De brugleuning is samengesteld uit gegroefde gietijzeren palen die door ronde smeedijzeren staven en een dito staafvormige handlijst met elkaar verbonden worden. De palen hebben ter hoogte van de drie staven ringen en lopen onderaan uit in een achthoekige voet. Aan de uiteinden van de brug en ter hoogte van de jukken zijn de palen paarsgewijs geplaatst en wordt de handlijst bekroond door een gietijzeren ornament in de vorm van een palmet tussen twee liggende voluten met florale motieven. Beide handlijsten eindigen aan weerskanten in een spiraalvorm. Waardering De brug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gietijzeren voetgangersbrug uit het derde kwart van de 19de eeuw. Tevens heeft de brug situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517450
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kippebruggetje
Kippebruggetje
Kippebruggetje
Algemene gegevens
Locatie Hoorn
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 4′ OL
Overspant Nieuwland
Lengte totaal 16 m
Breedte 1,40 m
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 517450
Bouw
Opening 1864
Gebruik
Huidig gebruik voetgangersbrug
Architectuur
Materiaal Gietijzer
Kippebruggetje
Kippebruggetje
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Kippebruggetje is een voetgangersbrug in het centrum van de Noord-Hollandse stad Hoorn.[1] De brug overspant de Nieuwlandgracht en verbindt de oostelijke en westelijke zijdes van het Nieuwland. Op 11 april 2001 werd de brug voorgedragen om in aanmerking te komen voor de status van rijksmonument, op 10 augustus dat jaar is die status daadwerkelijk toegekend en werd de brug ingeschreven in het monumentenregister. De status van rijksmonument is mede toegekend vanwege het beeldbepalende karakter binnen het beschermde stadsgezicht.

In 2007 kreeg de brug de naam Kippebruggetje, daarvoor werd de brug in de volksmond al zo genoemd.

Kenmerken

Het Kippebruggetje is een 1,40 brede en 16 meter lange gietijzeren fiets- en voetgangersbrug. Het midden van de brug is iets hoger dan de uiteindes. Het houten brugdek rust in ijzeren U-balken, de balken rusten weer op twee jukken die elk op 13 van de afstand van de kade staan. Door de twee jukken is de brug opgedeeld in drie gelijke delen. De jukken zijn deels van gietijzer en deels van smeedijzer gemaakt: de gecanneleerde kolommen zijn van gietijzer en de kruisschoren zijn van smeedijzer. Deze kruisschoren verbinden de kolommen en dragen op hun beurt een dwarsbalk.

Ook de brugleuningen zijn deels gietijzer en deels smeedijzer. De gietijzeren palen zijn gegroefd en hebben een achtkantige voet. Per zijde lopen tussen de palen drie smeedijzeren staven en bovenop een staafvormige handlijst. Op vier plekken staan op de handlijst gietijzeren ornamenten, deze markeren de plekken waar de jukken onder het brugdek staan en waar de brug op de kade komt. De ornamenten hebben de vorm van een palmet tussen twee liggende voluten met bloemmotieven. Onder de ornamenten staan paarsgewijs palen. De handlijsten eindigen op beide oevers met een spiraalvorm.

Nabij het Kippebruggetje liggen nog twee bruggen: de Munnikenbrug en de Waterpoortbrug, de laatste is eveneens een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Gietijzeren voetgangersbrug genaamd Kippebruggetje in Hoorn

Pandje met oude pui, na brand herbouwd

Munnickenveld 2
Hoorn
Pandje uit 1593 met oude pui, na brand herbouwd.

Claes Stapel's Hof

Munnickenveld 15
Hoorn
Klaes Stapel's Hof. Pand met twee trapgevels aan het Munnickenveld, waarnaast woningen om een hof gebouwd, door een hek van de straat afgesl..

Huis met laat 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst waar rocococonsoles; omlijste deur, voor wellicht ouder pand

Nieuwland 11
Hoorn
Huis met laat 18e eeuwse gevel met rechte kroonlijst waar rocococonsoles; omlijste deur, XVIII, voor wellicht ouder pand.

Waterpoortbrug

Koepoortsplein - Noorderstraat
Hoorn
Gemetselde boogbrug (pijp) tussen Koepoortsplein en Noorderstraat.

Pand met twee trapgevels

Noorderstraat 36
Hoorn
Pand met twee trapgevels; oorspronkelijk 17e eeuws.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gietijzeren voetgangersbrug genaamd Kippebruggetje in Hoorn

Foto's (1)