Oostereiland: portiersgebouw met transformatorhuisje in Hoorn

Schuijteskade 2

Beschrijving van Oostereiland: portiersgebouw met transformatorhuisje

Omschrijving PORTIERSGEBOUW met TRANSFORMATORHUISJE behorende tot het complex Oostereiland, bestaande uit twee qua plattegrond vierkante bouwdelen van één bouwlaag hoog, welke naderhand onderling verbonden zijn door middel van een enigszins terugliggend en lager middenstuk met plat dak. Het buitenmuurwerk is uitgevoerd in rode machinale baksteen waalformaat in halfsteens (portiersgebouw) en kruisverband (transformatorhuisje en middendeel). Het portiersgebouw en het transformatorhuisje zijn beide voorzien van een flauwhellend zinkgedekt tentdak met piron, en een geprofileerde daklijst waaronder een gemetselde muizentand. In de voorgevel (W) van het portiersgebouw bevindt zich links een deur met een vierruits raam en een tweeruits, getoogd bovenlicht. Rechts hiervan is een getoogd zesruits venster geplaatst met een vierruits raam waarboven een getoogd tweeruits valraam. Eenzelfde venster bevindt zich in de noord- en oostgevel van dit volume. In het midden van de voorgevel (W) van het transformatorhuisje is een stalen deur aangebracht. Het middenstuk (opslagruimte) heeft in het midden van de voorgevel (W) een opgeklampte dubbele deur. Waardering Het object is als gaaf onderdeel van het gevangeniscomplex "Oostereiland" van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige bebouwing op het Oostereiland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)