Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Gebouw

Schuijteskade 6
1621DE Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Oostereiland: wachthuisje

Omschrijving Het WACHTHUISJE behorende tot het complex Oostereiland, is opgetrokken in rode baksteen op een vierkant grondplan. Het gebouw is één bouwlaag hoog en voorzien van een overstekend tentdak, bekleed met shingles en bekroond door een piron. In de voorgevel (O) bevindt zich een houten deur met vierruits raam. De deur wordt geflankeerd door twee vensters met vierruits openslaande ramen, tegen de gevelhoeken. In de zijgevels en achtergevel zijn reeksen van vier vierruits openslaande vensters aangebracht. Hierbij zijn op de hoeken van de voorgevel geen muurdammen aangebracht zodat de vensters aansluiten op beide vensters in de voorgevel. Onder de vensters baksteen lekdorpels. Waardering Het object is als gaaf onderdeel van het gevangeniscomplex "Oostereiland" van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige bebouwing op het Oostereiland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517429
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Oostereiland: portiersgebouw met transformatorhuisje

Schuijteskade 2
Hoorn
Omschrijving PORTIERSGEBOUW met TRANSFORMATORHUISJE behorende tot het complex Oostereiland, bestaande uit twee qua plattegrond vierkante bo..

Oostereiland: hoofdgebouw

Krententuin 1
Hoorn
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van het complex Oostereiland bestaat uit 6 vleugels uit diverse bouwfasen om een rechthoekige binnenplaats. D..

Oostereiland: wachthuisje

Schuijteskade 6
Hoorn
Omschrijving Het WACHTHUISJE behorende bij het complex Oostereiland is opgetrokken in rode baksteen op een vierkant grondplan. Het gebouw ..

Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak

Hoofd 3
Hoorn
Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak, 18e eeuw. De voorgevel wordt verticaal geleed door muurdammen, die een houten kroonlijst m..

Gepleisterd pand zonder verdieping onder pannen schilddak met dakkapel, 17e eeuw. Voorgevel met houten kroonlijst

Melknapsteeg 9
Hoorn
Gepleisterd pand zonder verdieping onder pannen schilddak met dakkapel, 17e eeuw. Voorgevel met houten kroonlijst, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Foto's (1)