Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Gebouw

Schuijteskade 6
1621DE Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Oostereiland: wachthuisje

Omschrijving Het WACHTHUISJE behorende bij het complex Oostereiland is opgetrokken in rode baksteen op een vierkant grondplan. Het gebouw is één bouwlaag hoog en voorzien van een overstekend tentdak, bekleed met shingles en voorzien van een piron. In de voorgevel (W) bevindt zich een houten deur met vierruits raam, geflankeerd door twee vierruits vensters tegen de gevelhoeken, met openslaande ramen. In de zij- en achtergevels zijn reeksen van vier vierruits openslaande vensters aangebracht waaronder baksteen lekdorpels. Hierbij zijn geen muurdammen aangebracht op de hoeken van de voorgevel, waardoor de reeksen tegen de beide vensters in de voorgevel aansluiten. Waardering Het object is als gaaf onderdeel van het gevangenis-complex "Oostereiland" van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en wegens ensemblewaarde in relatie tot de overige bebouwing op het Oostereiland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517428
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Oostereiland: hoofdgebouw

Krententuin 1
Hoorn
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van het complex Oostereiland bestaat uit 6 vleugels uit diverse bouwfasen om een rechthoekige binnenplaats. D..

Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak

Hoofd 3
Hoorn
Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak, 18e eeuw. De voorgevel wordt verticaal geleed door muurdammen, die een houten kroonlijst m..

Oostereiland: portiersgebouw met transformatorhuisje

Schuijteskade 2
Hoorn
Omschrijving PORTIERSGEBOUW met TRANSFORMATORHUISJE behorende tot het complex Oostereiland, bestaande uit twee qua plattegrond vierkante bo..

Hoofdtoren

Hoofd 2
Hoorn
Hoofdtoren. Halfronde bakstenen toren met Ledesteen bekleed, hoofdzakelijk uit 1532; aan de landzijde een topgevel in 1651 gewijzigd, toen d..

Houten hoofd

Hoofd
Hoorn
Houten Hoofd, oorspronkelijk uit 1464.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostereiland: wachthuisje in Hoorn

Foto's (1)