Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langhuisboerderij in Harmelen

Boerderij

Reijerscop 26
3481LE Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1840-1860


Beschrijving van Langhuisboerderij

Inleiding Aan de boerderijstrook Rijerscop gebouwde LANGHUISBOERDERIJ, daterend uit de periode 1840-1860. De polder Reijerscop is een oudere ontginning. De boerderij beslaat één kavel en heeft een oprit rechts van de boerderij. Omschrijving De met de nokrichting haaks op de Reijerscop gelegen langhuisboerderij telt één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met gesmoorde nokvorsten en wolfeinden. Op de nok, tussen het woon- en stalgedeelte, is een schoorsteen gezet. Ter hoogte van het stalgedeelte is het muurwerk lager opgetrokken dan bij het woonhuisdeel. De voorgevel (noordzijde) heeft een ingezwenkte lijstgevel met een geprofileerde houten lijst en op de hoeken van de gevel vazen op natuurstenen dekplaten. De symmetrische, vijf assen tellende gevel heeft in het midden een deur met bovenlicht in houten omlijsting met een houten geprofileerde kroonlijst, rustend op gesneden consoles. Ter weerszijden bevinden zich twee zesruits ramen. Op de verdieping zijn twee vierruits schuiframen gezet. De linkerzijgevel heeft een witbepleisterde plint en bevat respectievelijk een kelder- en opkamerluik, een schuifvenster en een meerruits venster. Het stalgedeelte bevat getoogde niet oorspronkelijke betonnen stalvensters. De rechterzijgevel bevat drie schuifvensters en drie betonnen stalvensters. In de achtergevel zijn staldeuren gezet. Het interieur bestaat uit een woonhuis en een stalgedeelte. De kelder en opkamer zijn aan de zuidoostzijde gesitueerd. Waardering Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde langhuisboerderij met lijstgevel en streekeigen detailleringen alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de boerderijstrook in de polder Reijerscop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517422
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langhuisboerderij in Harmelen

Johan's hoeve

Reijerscop 11
Harmelen (Gemeente Woerden)
Johan's HOEVE. Boerderij uit de 18e eeuw met woonhuis en stal in elkaars verlengde onder een rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en ve..

Hoeve "Linquenda"

Reijerscop 36
Harmelen (Gemeente Woerden)
Hoeve "Linquenda". Gepleisterde boerderij uit de 18e eeuw. Woonhuis en stal onder een rieten wolfdak. De voorgevel heeft vlechtingen en zesr..

Marienberg

Utrechtsestraatweg 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
"Marienberg". BOERDERIJ, dwarshuis, aanvang 19e eeuw, mansarde dak, gevel met rechte kroonlijst, houten gesneden deuromlijsting.

Boerderij De Koepel

Harmelerwaard 3
Harmelen (Gemeente Woerden)
Boerderij, uit de 17e of 18e eeuw. De gepleisterde hoeve heeft een dwars woonhuis onder rieten schilddak en een langgerekte stal onder riete..

Woutrina Elisabeth hoeve

Haanwijk 1
Harmelen (Gemeente Woerden)
"Woutrina Elisabeth hoeve". Langhuis, 18e eeuw, afgewolfd dak met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langhuisboerderij in Harmelen

Foto's (1)