Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haanwijkersluis, schutsluis in Harmelen

Weg En Waterwerk

Jaagpad 16
3481ET Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1900 / 1930


Beschrijving van Haanwijkersluis, schutsluis

Inleiding De tussen 1880-1900 gebouwde en rond 1930 herbouwde SCHUTSLUIS, genaamd de Haanwijkersluis, is gelegen in de Oude Rijn en vormde de kering tussen de polders Haanwijk en Bijleveld. De sluis komt reeds voor op de militair topografische kaart van 1849. De Oude Rijn was een druk bevaren rivier die diende als hoofdverbindingsroute tussen Leiden-Woerden en Utrecht. Met name boeren en tuinders lieten hun produkten per schip vervoeren. Oorspronkelijk was in de sluis tegen de kolkwanden een houten beschoeiing aangebracht. De loopbrug en hekken zijn modern. Een deel van de sluisdeuren is in 1991 vervangen. De Hollandse kade, ten zuiden van de sluis, vormt de scheiding tussen de twee polders. Bij de sluis omstreeks 1880-1900 gebouwde sluiswachterswoning is van ondergeschikt belang. Omschrijving De in de Oude Rijn gelegen dubbelkerende schutsluis bestaat uit bakstenen kolkwanden met iets verhoogde, uitgebouwde sluishoofden die voorzien zijn van natuurstenen dekzerken. In elk sluishoofd bevinden zich twee stel houten puntdeuren. Elk paar deuren bevat een rinket (schuif) met ijzeren bedieningsstang. Op alle deuren is een eenvoudig smeedijzeren hekje met ronde knoppen gezet. De sluis meet tussen de binnendeuren 18 meter en tussen de buitendeuren 21 meter. De doorvaartbreedte bedraagt 3.10 meter. Waardering Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schutsluis in de Oude Rijn, daterend uit de negentiende eeuw. Tevens van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbelkerende schutsluis alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in en als onderdeel van de Oude Rijn in relatie tot de sluiswachterswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517421
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Haanwijkersluis

De Haanwijkersluis is een schutsluis in de Oude Rijn ten westen van Harmelen. Deze sluis is een rijksmonument. De doorvaartbreedte bedraagt 3,10 meter en de afstand tussen de buitendeuren is 21 meter (tussen de binnendeuren 18 meter).

Sinds 1413 lag hier de Haanwijkerdam, een dam die die het boezemwater van het Groot-Waterschap van Woerden scheidde van dat van het Grootwaterschap Bijleveld en De Meerndijk.

Geschiedenis

Het scheepvaartverkeer van Woerden naar Utrecht werd in de 16e eeuw gehinderd door drie dammen:

In 1604 werden de drie dammen van rollen voorzien, en in 1640 werd de Utrechtse Stadsdam vervangen door een sluis.

De Haanwijkerdam werd in 1660 door het Groot-Waterschap van Woerden door een sluis vervangen met subsidie van de Staten van Utrecht. De kosten bedroegen 4229 gulden.

Kort daarna, in 1672, werd de sluis door de Franse troepen verwoest en weer herbouwd. Ook later werd de sluis diverse keren vernieuwd.Monumenten in de buurt van Haanwijkersluis, schutsluis in Harmelen

Woutrina Elisabeth hoeve

Haanwijk 1
Harmelen (Gemeente Woerden)
"Woutrina Elisabeth hoeve". Langhuis, 18e eeuw, afgewolfd dak met riet gedekt.

Kaaspakhuis

Dorpsstraat 157
Harmelen (Gemeente Woerden)
Inleiding In 1888 gebouwd KAASPAKHUIS in neo-renaissancestijl. Het pakhuis is gelegen aan de Dorpsstraat in het centrum van Harmelen. Het p..

H. Bavo: kerk

Ambachtsheerelaan 2
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Aan de Ambachtsherenlaan, op de hoek met de Joncheerelaan gelegen driebeukige rooms-katholieke KERK van het type pseudo-basili..

H. Bavo: pastorie

De Joncheerelaan 7
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving De noordoostelijk van de kerk aan de Joncheerelaan gelegen PASTORIE is in 1916 ontworpen door Jan Stuyt. Het gebouw is opgetro..

Dorpswelvaren, pand met verdieping en hoog schilddak: voormalig dorpscafé

Dorpsstraat 40
Harmelen (Gemeente Woerden)
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak. Gepleisterde voorgevel onder rechte kroonlijst, in de huidige staat eerste kwa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)