Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kaaspakhuis in Harmelen

Gebouw

Dorpsstraat 157
3481ED Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Kaaspakhuis

Inleiding In 1888 gebouwd KAASPAKHUIS in neo-renaissancestijl. Het pakhuis is gelegen aan de Dorpsstraat in het centrum van Harmelen. Het pand is een jaar na de bouw in gebruik genomen als meelhandel. Nadat de meelmaalderij uit het pand vertrokken was werd er een metaalwarenfabriek in gevestigd. In 1986 werd het pand gerestaureerd en verbouwd tot verfwinkel annex woonhuis. Omschrijving Het met de nokrichting haaks op de Dorpsstraat gelegen kaaspakhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde platte Friese pannen. De gevels zijn boven een gecementeerde plint opgetrokken in baksteen. De voorgevel heeft een gecementeerde waterlijst tussen beide verdiepingen. Aan weerszijden van de vensters zijn, met uitzondering van de ronde vensters, in de voorgevel banden van gele verblendsteen aangebracht. Daartussen zijn de vensteropeningen verfraaid met natuurstenen blokken. Aan de bovenzijde van de vensters bevindt zich een getoogde strek van afwisselend gele en rode steen alsmede boogvelden met sierpatronen. De goten rusten op gemetselde klossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidgevel) is een topgevel met een middenrisaliet, die geaccentueerd wordt door schouderstukken met gestileerde bloemknopvormige bekroningen. De gevelhoeken hebben identieke schouderstukken en bekroningen. De eerste bouwlaag bevat in het middenrisaliet een vernieuwde deur onder getoogde strek. Daarboven is, in een voormalige deuropening, een dubbel venster gezet. Erboven zijn twee gevelstenen met het jaartal `anno' en `1888' geplaatst. In de top is in een gevelsteen met vergulde letters de tekst `kaaspakhuis' aangebracht. Ter weerszijden van het risaliet is in de gevel een getralied venster gezet. Op de verdieping erboven is een rond venster aangebracht. Op de top van de gevel is een windvaan gezet. De beide zijgevels zijn ritmisch geleed door kleine vensteropeningen onder strek, voorzien van diefijzers en luiken. Erboven zijn muurankers aangebracht. Tegen de achtergevel is een moderne aanbouw gezet. Op verdiepingniveau bevindt zich een Serliaans venster. De kapconstructie bestaat uit een aantal houten Philibertspanten. Voor het overige is het interieur van ondergeschikt belang. Waardering Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van een kaaspakhuis alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, wat betreft de hoofdvorm en de detaillering in neo-renaissancestijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517420
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kaaspakhuis in Harmelen

H. Bavo: kerk

Ambachtsheerelaan 2
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Aan de Ambachtsherenlaan, op de hoek met de Joncheerelaan gelegen driebeukige rooms-katholieke KERK van het type pseudo-basili..

Woutrina Elisabeth hoeve

Haanwijk 1
Harmelen (Gemeente Woerden)
"Woutrina Elisabeth hoeve". Langhuis, 18e eeuw, afgewolfd dak met riet gedekt.

Dorpswelvaren, pand met verdieping en hoog schilddak: voormalig dorpscafé

Dorpsstraat 40
Harmelen (Gemeente Woerden)
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak. Gepleisterde voorgevel onder rechte kroonlijst, in de huidige staat eerste kwa..

H. Bavo: pastorie

De Joncheerelaan 7
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving De noordoostelijk van de kerk aan de Joncheerelaan gelegen PASTORIE is in 1916 ontworpen door Jan Stuyt. Het gebouw is opgetro..

Gemeentehuis

Dorpsstraat 34
Harmelen (Gemeente Woerden)
Gemeentehuis. Gepleisterd statig herenhuis, rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kaaspakhuis in Harmelen

Foto's (1)