Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinistenwoning in Harmelen

Woonhuis

Gerverscop 5
3481LT Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1907
Architect: E.G. Wentink


Beschrijving van Machinistenwoning

Omschrijving De met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen MACHINISTENWONING uit 1907, ontworpen door E.G. Wentink, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met rode en gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak met wolfeinden. Het dak wordt aan de voorzijde doorbroken door een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met strekken boven de vensters en een rollaag boven het trasraam. Gele verblendsteen is decoratief toegepast in sierbanden, blok- en kruispatronen. Boven de vensters zijn rondom muurankers aangebracht. De goot rust op bakstenen klossen. De schuiframen zijn geflankeerd door paneelluiken. De naar de weg gekeerde oostgevel is een langsgevel die symmetrisch van indeling is en twee schuiframen bevat. Tegen de westgevel is een éénlaags aanbouw gezet die van ondergeschikt belang is. De noord- en zuidgevel zijn identieke kopgevels met vergelijkbare indeling, bestaande uit een schuifraam op de begane grond alsmede een enkel venster in de top. Het interieur is van ondergeschikt belang. Waardering De machinistenwoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een machinistenwoning alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de weg naast het gemaal, dat in eenzelfde stijl is opgetrokken met dezelfde detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517419
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinistenwoning in Harmelen

Dieselgemaal

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Het met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen voormalige DIESELGEMAAL is opgetrokken op een rechthoekige platteg..

Veldzicht: boerderij

Houtdijk 8
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de w..

Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur

Houtdijk 7a
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 2 Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerek..

Gepleisterde boerderij "Oosterheem"

Breudijk 22
Harmelen (Gemeente Woerden)
Gepleisterde BOERDERIJ uit de 17e of vroeg uit de 18e eeuw. Het woongedeelte heeft een links uitgebouwde opkamer met zolderverdieping. Met r..

Boerderij met rieten wolfdak

Breudijk 25A
Harmelen (Gemeente Woerden)
Boerderij, blijkens jaartalankers in de van vlechtingen voorziene voorgevel uit 1784. Rieten wolfdak. De voorgevel van het links onderkelder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Machinistenwoning in Harmelen

Foto's (2)