Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dieselgemaal in Harmelen

Weg En Waterwerk

Gerverscop 5
3481LT Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1907
Architect: E.G. Wentink


Beschrijving van Dieselgemaal

Omschrijving Het met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen voormalige DIESELGEMAAL is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen, voorzien van een decoratief patroon in rode pannen. De gevels zijn boven een trasraam met rollaag versierd met eenvoudige banden in gele verblendsteen en ruitmotieven in de topgevels. De houten goten rusten op gemetselde klossen waartussen een band van rode en gele baksteen. De stalen vensters hebben een roedenverdeling en getoogde bovenzijde. Deuren en vensters hebben getoogde ontlastingsbogen. De voorgevel (zuid) is een topgevel die links een dubbele openslaande deur met getoogd bovenlicht bevat. Rechts bevindt zich een groot venster. Ertussen is een gedenksteen gezet. De top bevat een venster. In de oostgevel of rechter zijgevel is links een deur met bovenlicht gezet en rechts een stalen venster. Eronder is een gemetselde rondboog waaronder de buis van de centrifugaalpomp uitkomt. De achtergevel (noord) bevat twee vensters op de begane grond en een kleiner venster in de top. Ter hoogte van het trasraam steekt een buis van de vacuümpomp door het muurwerk. De westgevel of linker zijgevel bevat links een hoog geplaatst venster en rechts een niet oorspronkelijke deur. Het interieur bevat de belangrijke delen van de oorspronkelijke machinerieën, te weten een dieselcentrifugaalpomp en een vacuümpomp. De vacuümpomp is toegevoegd in 1920. Beide installaties zijn vervaardigd door de firma Pannevis en zonen uit Utrecht, later de NV Machinefabriek Hoogenlande. De machines zijn geëlektrificeerd en voorzien van een nieuw besturingssysteem. Waardering Het gemaal is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een eenvoudig gemaal naar ontwerp van E.G. Wentink met bijbehorende machinerieën van de firma Pannevis. Tevens van waterstaatkundig belang vanwege de machinerieën, alsmede van situationele waarde in relatie tot de machinistenwoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517418
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dieselgemaal in Harmelen

Machinistenwoning

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving De met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen MACHINISTENWONING uit 1907, ontworpen door E.G. Wentink, is opgetro..

Veldzicht: boerderij

Houtdijk 8
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de w..

Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur

Houtdijk 7a
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 2 Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerek..

Gepleisterde boerderij "Oosterheem"

Breudijk 22
Harmelen (Gemeente Woerden)
Gepleisterde BOERDERIJ uit de 17e of vroeg uit de 18e eeuw. Het woongedeelte heeft een links uitgebouwde opkamer met zolderverdieping. Met r..

Boerderij met rieten wolfdak

Breudijk 25A
Harmelen (Gemeente Woerden)
Boerderij, blijkens jaartalankers in de van vlechtingen voorziene voorgevel uit 1784. Rieten wolfdak. De voorgevel van het links onderkelder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dieselgemaal in Harmelen

Foto's (3)