Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Bavo: pastorie in Harmelen

Kerkelijk Gebouw

De Joncheerelaan 7
3481GN Harmelen (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1916
Architect: Jan Stuyt


Beschrijving van H. Bavo: pastorie

Omschrijving De noordoostelijk van de kerk aan de Joncheerelaan gelegen PASTORIE is in 1916 ontworpen door Jan Stuyt. Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder samengesteld, deels afgeplat schilddak met opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen met strekken boven de vensters. Tegen de achtergevel is een éénlaags aanbouw gebouwd. De pastorie is voorzien van in de gevel terugliggende houten kozijnen met kruisramen en drielichtsvensters. De voorgevel of oostgevel heeft rechts een kleine voorsprong met links een rondboogvormig inpandig portiek, voorzien van een houten deur met rondboogvormig bovenlicht. Boven de portiek is siermetselwerk aangebracht. Rechts is in de gevel een drielichtskozijn aangebracht. Op de verdieping bevinden zich drie vensters. Het dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel onder steekkap. Het linker geveldeel bevat in beide bouwlagen een drielichtskozijn. De zij- en achtergevels bevatten een aantal vensters. Aan de zuidwestzijde is een eenlaags, in baksteen opgetrokken tussenlid naar de kerk. De aanbouw in de oksel tussen deze gang en de pastorie is een latere toevoeging. Het interieur heeft een deels oorspronkelijke indeling. Waardering Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie met tussenlid, als één geheel met de kerk ontworpen door architect Jan Stuyt. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H. Bavo: pastorie in Harmelen

H. Bavo: kerk

Ambachtsheerelaan 2
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Aan de Ambachtsherenlaan, op de hoek met de Joncheerelaan gelegen driebeukige rooms-katholieke KERK van het type pseudo-basili..

Dorpswelvaren, pand met verdieping en hoog schilddak: voormalig dorpscafé

Dorpsstraat 40
Harmelen (Gemeente Woerden)
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak. Gepleisterde voorgevel onder rechte kroonlijst, in de huidige staat eerste kwa..

Gemeentehuis

Dorpsstraat 34
Harmelen (Gemeente Woerden)
Gemeentehuis. Gepleisterd statig herenhuis, rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Ned.Herv.Kerk

Kerkplein 1
Harmelen (Gemeente Woerden)
Ned.Herv.Kerk. Laatgotische eenbeukige kruiskerk omstreeks 15e eeuw. Tweeklaviers orgel, in 1902 gemaakt door J.F. Witte. Door het overlijde..

Kloosterhoeve, gepleisterde boerderij onder met riet gedekt wolfdak

Kloosterweg 2
Harmelen (Gemeente Woerden)
Gepleisterde boerderij onder met riet gedekt wolfdak, wellicht 18e eeuw, in de eerste helft 19e eeuw gewijzigd. Ten dele onderkelderd woonhu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)