Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw (Huizingerweg 2402) in Huizinge

Nijverheid Industrie

Huizingerweg 1
9992TW Huizinge (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1926 1926 ca. 1926


Beschrijving van Transformatorgebouw (Huizingerweg 2402)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1926 aan de Huizingerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Huizingerweg 2402", heeft een vierkante plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met tentdak. Bij alle voorbeelden van dit type in de provincie Groningen is na 1940 een van beide stalen deuren verwijderd en de opening dichtgemetseld. Het gebouw is markant gelegen in het open veld naast de oprijlaan naar boerderij Huizingerweg 1. Omschrijving TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het tentdak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een betonnen overstek met loden golfrandje rondom; eronder een fries bestaande uit een rollaag en muizentanddecoratie. De zuidgevel heeft een stalen deur met ijzeren gehengen en een dichtgepleisterde ventilatiegleuf beide onder een anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje; de westgevel heeft een dichtgemetselde deuropening (oorspronkelijk een stalen deur); de noordgevel een stalen rooster in het trasraam; de oostgevel heeft twee dichtgepleisterde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje. Een uitspringende bakstenen gevelband verbindt deuren en sleuven aan de bovenzijde. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een type trafo met tentdak - vanwege de karakteristieke vormgeving uit de jaren twintig van deze eeuw - vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de detaillering - vanwege de opvallende ligging in het open veld naast boerderij Huizingerweg 1 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517410
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw (Huizingerweg 2402) in Huizinge

Framaheerd

Huizingerweg 2
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Grote boerderij van het volledig ontwikkelde Oldambtster type. Ingang in het midden van de voorgevel waarboven balcon. Om alle vensters stuc..

Wierde

Torenstraat
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Hervormde kerk en toren

Torenstraat 15
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw gedekt door vier koepelgewelven en een sluitingsgewelf over de koorsluiting. St..

Dorpsschool Voorm. dorpsschool ('t Ol Schoultje)

Torenstraat 1
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Inleiding SCHOOLGEBOUW, genaamd `'t Ol Schoultje' (niet-origineel), gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-tradi..

Langgerekt complex van vier diaconiewoningen

Marialaan 2
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Langgerekt complex van vier diaconiewoningen onder een dwars zadeldak tussen topgevels. In een van de gevels stichting-steen 1835. Vier eenv..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)