Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw (Lutjerijp 2807) in Leermens

Nijverheid Industrie

Lutjerijp 4
9912TD Leermens (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1927 1927 ca. 1927


Beschrijving van Transformatorgebouw (Lutjerijp 2807)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1927 aan de Lutjerijp, in opdracht van het toenmalig Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Lutjerijp 2807", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met zadeldak. Het gebouw is markant gelegen aan de kant van de weg die leidt naar een aantal boerderijen. Omschrijving TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een houten overstek met een mastgoot en een muizetandfries. De beide uitkragende topgevels zijn voorzien van twee gepleisterde aanzetstenen, siermetselwerk en twee lichtsleuven dichtgezet met rode baksteen. De zuidoostgevel heeft een dubbele stalen deur met ijzeren gehengen en de zuidwestgevel een stalen deur tussen twee dichtgemetselde lichtsleuven, alle onder een anderhalfsteens rollaag; de noordwestgevel heeft een stalen ventilatierooster in het trasraam, de noordoostgevel twee dichtgemetselde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag. Een eensteens gevelband verbindt deuren en sleuven. Op de hoek van de zuidwest- en noordoostgevel en op de hoek van de zuidoost- en de noordwestgevel een trapsgewijs gemetseld muurtje opgetrokken in een trasraamklinker. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een type trafo met zadeldak - vanwege de karakteristieke vormgeving uit de jaren twintig van deze eeuw - vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de detaillering - vanwege de opvallende ligging in het open veld in de buurt van een aantal boerderijen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517409
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lutjerijp
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Lutjerijp
Lutjerijp
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Loppersum Loppersum
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 48′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lutjerijp is een gehucht in de gemeente Loppersum in de Nederlandse provincie Groningen. Het ligt iets ten noorden van Leermens aan een doodlopende weg vanaf de weg tussen Leermens en 't Zandt. Het gehucht bestaat uit vier boerderijen die in het verlengde van elkaar aan de weg liggen, elk op een eigen middeleeuwse huiswierde.

Het buurtje wordt voor het eerst genoemd in 1458 als jn die lutke ripp. De naam is verwant met Zeerijp, Langerijp en Oprijp. De naam Lutjerijp dient vooral ter onderscheiding van het dichtbijgelegen Zeerijp, waarbij Lutje het Groningse woord voor klein is. Beide nederzettingen zijn kennelijk genoemd naar de kwelderwal waarop de eerste bewoners zich hebben gevestigd.

Naast de eerste boerderij staat een elektriciteitshuisje in de stijl van de Amsterdamse School. De tweede boerderij vanuit het westen staat op de plek van de 17e-eeuwse borg Grevinga, die in de 19e eeuw werd afgebroken. Resten van de borg zijn terug te zien in de deels oude muren en in de kelder. Het terrein is grotendeels omgracht (alleen gedempt aan wegzijde) en er staat een theehuisje in de tuin. In de boerderij bevindt zich nu een houtzagerij. De eigenaar heeft ook het draaibare houten huisje geplaatst aan het Lambertuspad (naar de Godlinzerweg) ertegenover, waarlangs het Wad- en Wierdenpad (een LAW-pad) loopt. Tussen de eerste en tweede boerderij heeft ooit nog een boerderij gestaan, waarvan de huiswierde echter grotendeels is verdwenen. De derde boerderij is de Jacobsmaheerd, die ook deels omgracht is. De weg loopt deels om de singels ervan heen.Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw (Lutjerijp 2807) in Leermens

Borgterrein Bolsiersema

bij Tolweg 14 Tolweg 14 2 bij Tolweg 14
Leermens (Gemeente Loppersum)
Borgterrein. Datering: 13e eeuw of later. De bescherming van de belaste percelen, wordt teruggebracht tot die gedeelten van de percelen zoal..

Schatsborg (vroeger Bolsiersemaheerd)

Tolweg 14
Zeerijp (Gemeente Loppersum)
Bolsiersemaheerd. Op omgracht en met hoogopgaand hout omgeven terrein gelegen BOERDERIJ. Voorhuis als dwarshuis gebouwd en gedekt door hoog ..

Pandje onder hoog schilddak met twee hoekschoorstenen

Wierdeweg 1
Leermens (Gemeente Loppersum)
Ten oosten van de kerk aan de weg over de terp staand pandje onder hoog schilddak met twee hoekschoorstenen. Oorspronkelijke kozijnen in een..

Transformatergebouw (Schatsborg 2810)

bij Schatsborgerweg 1 Schatsborgerweg 1 bij Schatsborgerweg 1
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1929 aan de Schatsborgerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van..

Donatuskerk

Kerkpad 7
Leermens (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk op omheind ruim kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, waarvan het schip en de dwarspanden uit tufsteen bestaan en nog wel uit de 11e en 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorgebouw (Lutjerijp 2807) in Leermens