Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning met aangebouwde garage in Loppersum

Woonhuis

Molenweg 18
9919AH Loppersum
Groningen

Bouwjaar: 1937 1956 (uitbr.)
Architect: H. Rots Rots 1937 H. Rots


Beschrijving van Rentenierswoning met aangebouwde garage

Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE, gebouwd in 1937 in opdracht van weduwe A. Biewenga, naar een ontwerp van architect Henri Rots uit Groningen. Het pand is opgetrokken in Interbellum-architectuur en werd in 1956 uitgebreid met een fietsenschuurtje in "bijpassende" vormentaal. Het huis werd oorspronkelijk omgeven door een tuin met aan de achterzijde een moestuin en een boomgaard. De boomgaard is verdwenen en in 1963 is in de voortuin de rotstuin vervangen door een nieuw muurtje met beplanting en is het pad naar de hoofdentree iets gewijzigd. Het pand is markant gelegen in de als gebied met bijzondere stedenbouwkundige waarden aangewezen stationsbuurt, op de hoek van de Molen- en de Nieuweweg. Omschrijving RENTENIERSWONING met garage opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het woonhuis waarvan het hoofdvolume twee bouwlagen hoog is, heeft aan beide zijgevels aanbouwen van één bouwlaag. Alle volumes hebben een schilddak, gedekt met een blauw geglazuurde Romaanse pan en voorzien van drie gemetselde schoorstenen met kap en een ruime houten overstek op klossen. De gevels worden geleed door liggende stalen vensters met draai- en uitzetramen met roedenverdeling en dorpels van bruine raamdorpelsteen. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuidoost) en bestaat uit een gelakte deur met deurlicht met roedenverdeling, in een portiek met betonnen luifel, tegelvloer (zwart-wit) en een drie treden hoge gemetselde stoep; het portiek wordt aan de linkerzijde afgesloten door een gemetseld muurtje met bloembak en aan de rechterzijde door een gebogen gevelhoek met een blank glas-in-loodraam. Aan de zuidoostzijde een driezijdige erker onder een plat betonnen dak (overstekend); stalen vensters met roedenverdeling; bovenlichten van geel glas met glas-in-lood strips; een trasraam van gesinterde klinkers. Op de hoek van de noordoost- en noordwestgevel een aanbouw met aan drie zijden vensters. De noordwestgevel (achterzijde) heeft openslaande terrasdeuren met zij- en bovenlichten die in 1952 door "glaszaak Koster" zijn voorzien van glas-in-lood, voorstellende lente, zomer, herfst en winter; een aanbouw met twee w.c.vensters onder een plat dak met houten hek, bereikbaar via een deur op de verdieping; een aangebouwde fietsenschuur (1956); een aankapping met twee houten deuren met zesruits deurlicht en gemetselde stoep, twee stalen vierruits keldervensters en een liggend venster, alle onder een rollaag. Aan de zuidwestzijde een aangebouwde GARAGE onder een schilddak met piron; in de kopgevel getoogde, dubbele houten garagedeuren met ijzeren gehengen en twee kijkgaten; in beide zijgevels een rond stalen vierruits venster. Tussen de zuidoostzijde van de garage en de zuidwestgevel van het woonhuis een aanbouw met aan twee zijden een venster en een met leien beklede dakkapel met openslaande vensters in het dakvlak. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de originele indeling; in de gang de houten lambrizering, de parketvloer, de plaatdeuren met ovaal deurlicht met glas-in-lood en de houten bordestrap met houten schotwerk en leuning; in de woonkamer de zwart-wit geaderde marmeren schouw met open haard van gehamerd staal, de tussenwand met deur, glasruit (blank glas-in-lood) en houten kasten; het dames- en herentoilet met zwart-wit betegelde vloer en geel-crème betegelde wanden. Waardering Rentenierswoning met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1937 - vanwege de strakke, esthetische vormgeving - vanwege de originele interieuronderdelen en plattegrond - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging op de hoek van de Molenweg in een gebied met bijzondere stedebouwkundige en architectonische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517407
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning met aangebouwde garage in Loppersum

Hotel Spoorzicht

Molenweg 11
Loppersum
Inleiding Voormalig LOGEMENT annex KOFFIEHUIS met WONING gebouwd in 1887 door architect Oeds de Leeuw Wieland uit Loppersum na aanleg van d..

Breidablok

Stationslaan 7
Loppersum
Inleiding Voormalige KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE, ontworpen omstreeks 1926 door architect T. van Hoorn uit Loppersum, voor zichzel..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Stationslaan 2
Loppersum
Inleiding Voormalige RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1890. Het in een Eclectische trant opgetrokken pand is een..

Rentenierswoning in eclectische stijl met neo-renaissance-elementen

Stationslaan 6
Loppersum
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1900 in opdracht van de boerenfamilie Elema in een Eclectische stijl waarin Neo-Renaissance elementen..

Petrus en Pauluskerk

Kerkpad 8
Loppersum
Herv. KERK. Na oorlogsschade gerestaureerde grote dorpskerk met zware westtoren. Eenbeukig 13e eeuws schip, waaraan in 1529 een zuiderbeuk i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning met aangebouwde garage in Loppersum

Foto's (2)